Klart korven ska ha en helt egen mässa!
Vårt mest älskade livsmedel, korven, omgavs tidigare av ett skamligt rykte. Men det ville en grupp korventusiaster ändra på. 1991 startade man därför Akademien för de sköna korvarna, eller Korvakademien som den kallas till vardags. Sedan 2013 arrangerar den Korvfestivalen där allmänheten är välkommen.
Vi anländer ett par timmar efter öppningsdags, så det värsta trycket utomhus har lagt sig. Men inomhus är det trångt. Omkring 8 000 personer vallfärdar till festivalen för att prata korv, äta korv och rösta fram årets korv.
65 charkuterister har dukat fram sina varor och bjuder på smakprover. Tillbehör som korvbröd, olika slags senap och ketchup har sin plats, samt det senaste tillskottet och kanske korvens viktigaste tillbehör – öl.
Korvduellen
40 mikrobryggerier finns på plats, men ölen säljs bara i de två barerna och dit är köerna långa, så vi håller oss till isvatten i stället. Man blir törstig av att smaka på all korv. Varianterna är oräkneliga.
På scenen håller man på att rigga inför Korvduellen. Två mästerkockar ska skapa varsin korvrätt med de ingredienser som dukats fram.
Därefter får publiken smaka och rösta på sin favorit.
De som inte är tillräckligt framfusiga med att ta sig fram i första ledet vid scenen kan rösta på sin favorit vid montrarna. Samtliga korvutställare har en korv som är med och tävlar om att bli årets favorit.
Givetvis kan man köpa med sig korv hem också. Utställarna håller extra bra priser när det vankas mässa. Var och varannan besökare vandrar omkring med välfyllda korvkassar.
Korvens status värnas
Vi slår oss ner tillsammans med Christina Möller, Korvakademiens preses (ordförande):
– Akademien grundades 1991. En av initiativtagarna var Slakteriförbundet. Själv var jag chef på KF/Coop Provkök. Jag förvånades av att ingen av våra kunder vågade erkänna att de köpte korv, trots att korv alltid har varit en storsäljare. Vi ville lyfta fram korven ur garderoben och få in den i finrummet helt enkelt. Och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Christina, som för dagen har klätt upp sig i en dräkt med korvdekorationer.
Under de 27 år som akademien existerat har korven utvecklats markant. Förr fanns det falukorv, grillkorv och wienerkorv. I dag finns det massor med varianter. Över 1 200 sorter, påstås det.
Inget krimskrams
Den första korvfestivalen hölls på Nordiska museet 2013. Året därpå flyttade man till Globens annex. Därefter bestämde man sig för att arrangera festivalen vartannat år och flyttade samtidigt till Nacka Strand.
– Här är det korven som har huvudrollen. Vi välkomnar även tillbehör som korvbröd, olika slags topping och årets nyhet, öl. Vi bannlyser krimskrams, godis och annat som man ofta ser på andra mässor, förklarar Christina Möller innan hon hastar ner till scenen för att dela ut årets utmärkelser från akademien.
Vi lämnar festivalen fullstoppade med nya kunskaper. Korven har ju inte en ände – den har två.
Text och foto:
Lasse Jansson
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!