Klart korven ska ha en helt egen mässa!
Korta, långa, smala, tjocka, milda, kryddiga... Korv, helt enkelt!
Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Vårt mest älskade livsmedel, korven, omgavs tidigare av ett skamligt rykte. Men det ville en grupp korventusiaster ändra på. 1991 startade man därför Akademien för de sköna korvarna, eller Korvakademien som den kallas till vardags. Sedan 2013 arrangerar den Korvfestivalen där allmänheten är välkommen.

 

Vi anländer ett par timmar efter öppningsdags, så det värsta trycket utomhus har lagt sig. Men inomhus är det trångt. Omkring 8 000 personer vallfärdar till festivalen för att prata korv, äta korv och rösta fram årets korv.

65 charkuterister har dukat fram sina varor och bjuder på smakprover. Tillbehör som korvbröd, olika slags senap och ketchup har sin plats, samt det senaste tillskottet och kanske korvens viktigaste tillbehör – öl.

 

Korvduellen

40 mikrobryggerier finns på plats, men ölen säljs bara i de två barerna och dit är köerna långa, så vi håller oss till isvatten i stället. Man blir törstig av att smaka på all korv. Varianterna är oräkneliga.

På scenen håller man på att rigga inför Korvduellen. Två mästerkockar ska skapa varsin korvrätt med de ingredienser som dukats fram.

Därefter får publiken smaka och rösta på sin favorit.

De som inte är tillräckligt framfusiga med att ta sig fram i första ledet vid scenen kan rösta på sin favorit vid montrarna. Samtliga korvutställare har en korv som är med och tävlar om att bli årets favorit.

Givetvis kan man köpa med sig korv hem också. Utställarna håller extra bra priser när det vankas mässa. Var och varannan besökare vandrar omkring med välfyllda korvkassar.

 

Korvens status värnas

Vi slår oss ner tillsammans med Christina Möller, Korvakademiens preses (ordförande):

– Akademien grundades 1991. En av initiativtagarna var Slakteriförbundet. Själv var jag chef på KF/Coop Provkök. Jag förvånades av att ingen av våra kunder vågade erkänna att de köpte korv, trots att korv alltid har varit en storsäljare. Vi ville lyfta fram korven ur garderoben och få in den i finrummet helt enkelt. Och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Christina, som för dagen har klätt upp sig i en dräkt med korvdekorationer. 

Under de 27 år som akademien existerat har korven utvecklats markant. Förr fanns det falukorv, grillkorv och wienerkorv. I dag finns det massor med varianter. Över 1 200 sorter, påstås det.

 

Inget krimskrams

Den första korvfestivalen hölls på Nordiska museet 2013. Året därpå flyttade man till Globens annex. Därefter bestämde man sig för att arrangera festivalen vartannat år och flyttade samtidigt till Nacka Strand.

– Här är det korven som har huvudrollen. Vi välkomnar även tillbehör som korvbröd, olika slags topping och årets nyhet, öl. Vi bannlyser krimskrams, godis och annat som man ofta ser på andra mässor, förklarar Christina Möller innan hon hastar ner till scenen för att dela ut årets utmärkelser från akademien.

Vi lämnar festivalen fullstoppade med nya kunskaper. Korven har ju inte en ände – den har två.

 

Text och foto:

Lasse Jansson

Gareth Jones och hans kompanjoner har tagit den brittiska korvkulturen till nya höjder. Här gör han i ordning en Banger. Till höger Christina Möller som är Korvakademiens preses och festivalens nav.
Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Veckans tidning

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Bo Pettersson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

  • Kvällsstunden
    4.8
    powered by Facebook
    Christina Ögrim
    Christina Ögrim
    2018-05-16T13:42:08+0000
    ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år! Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år. Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag. Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig. Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane. Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad. Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
    Annki Greson
    Annki Greson
    2018-05-15T10:08:58+0000
    Är nybörjare men efter en läsning trampar jag redan lite otåligt vid brevlådan. Kan den inte komma lite oftare...skojar bara. Avskyr skvaller så Kvällsstunden känns som balsam för själen.
    Kenneth Falk
    Kenneth Falk
    2018-04-24T15:45:54+0000
    Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehåll
    Ingrid Sjödin-Lindström
    Ingrid Sjödin-Lindström
    2018-02-18T13:34:30+0000
    Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap. Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade. Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor. Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas. Hela tidningen läsvärd. Hälsar Ingrid i Västerbotten.
  • Radio Viking (sponsrad)

    Lyssna på Radio Viking här!
    Klicka på radion för att starta!

    radioRV7

    Kvällsstundens kundtjänst:
    Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
    Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
    Vår kundtjänst är bemannad:

    Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
    Lunchstängt mellan 12.00-13.00

    Telefon: 021-19 04 15
    E-post: Klicka här

    Prenumerationspriser:
    • Helår 610:–
    • Halvår 340:–
    • Kvartal 210:–
    • Autogiro: 52:–/månad
    Beställ din prenumeration här.

     

    Utlandsprenumeration:
    Helår: 1070:–, halvår 590:–
    Vill du prova tidningen?

     

    Erbjudande!
    Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

    Om tidningen:
    Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2017: 36 200 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Bo Pettersson. För mer information om tidningen, klicka här.

    Kontakt:

    Mejla chefredaktören
    Mejla webbansvarig
    Övriga medarbetare

    Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Organisationsnr: 556294-1665, Postadress: Box 1080 721 27 Västerås. Telefon Kundtjänst: 021-19 04 15. Ansvarig utgivare: Bo Pettersson. VD: Ewa Helmrich, ewa.helmrich@tidningshuset.com. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske. kvallsstunden.se använder cookies (webbkakor) för att ge användaren ökad funktionalitet och en bättre upplevelse av innehållet på kvallsstunden.se. Cookies används bland annat för besökarstatistik och vid användning av formulär. Kvällsstunden rekommenderar att godkänna användning av cookies när man besöker kvallsstunden.se. Läs mer här.