Klart korven ska ha en helt egen mässa!
Korta, långa, smala, tjocka, milda, kryddiga... Korv, helt enkelt!
Dela på facebook
Dela på Facebook 0
Dela på email
Skicka som e-post

Vårt mest älskade livsmedel, korven, omgavs tidigare av ett skamligt rykte. Men det ville en grupp korventusiaster ändra på. 1991 startade man därför Akademien för de sköna korvarna, eller Korvakademien som den kallas till vardags. Sedan 2013 arrangerar den Korvfestivalen där allmänheten är välkommen.

 

Vi anländer ett par timmar efter öppningsdags, så det värsta trycket utomhus har lagt sig. Men inomhus är det trångt. Omkring 8 000 personer vallfärdar till festivalen för att prata korv, äta korv och rösta fram årets korv.

65 charkuterister har dukat fram sina varor och bjuder på smakprover. Tillbehör som korvbröd, olika slags senap och ketchup har sin plats, samt det senaste tillskottet och kanske korvens viktigaste tillbehör – öl.

 

Korvduellen

40 mikrobryggerier finns på plats, men ölen säljs bara i de två barerna och dit är köerna långa, så vi håller oss till isvatten i stället. Man blir törstig av att smaka på all korv. Varianterna är oräkneliga.

På scenen håller man på att rigga inför Korvduellen. Två mästerkockar ska skapa varsin korvrätt med de ingredienser som dukats fram.

Därefter får publiken smaka och rösta på sin favorit.

De som inte är tillräckligt framfusiga med att ta sig fram i första ledet vid scenen kan rösta på sin favorit vid montrarna. Samtliga korvutställare har en korv som är med och tävlar om att bli årets favorit.

Givetvis kan man köpa med sig korv hem också. Utställarna håller extra bra priser när det vankas mässa. Var och varannan besökare vandrar omkring med välfyllda korvkassar.

 

Korvens status värnas

Vi slår oss ner tillsammans med Christina Möller, Korvakademiens preses (ordförande):

– Akademien grundades 1991. En av initiativtagarna var Slakteriförbundet. Själv var jag chef på KF/Coop Provkök. Jag förvånades av att ingen av våra kunder vågade erkänna att de köpte korv, trots att korv alltid har varit en storsäljare. Vi ville lyfta fram korven ur garderoben och få in den i finrummet helt enkelt. Och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Christina, som för dagen har klätt upp sig i en dräkt med korvdekorationer. 

Under de 27 år som akademien existerat har korven utvecklats markant. Förr fanns det falukorv, grillkorv och wienerkorv. I dag finns det massor med varianter. Över 1 200 sorter, påstås det.

 

Inget krimskrams

Den första korvfestivalen hölls på Nordiska museet 2013. Året därpå flyttade man till Globens annex. Därefter bestämde man sig för att arrangera festivalen vartannat år och flyttade samtidigt till Nacka Strand.

– Här är det korven som har huvudrollen. Vi välkomnar även tillbehör som korvbröd, olika slags topping och årets nyhet, öl. Vi bannlyser krimskrams, godis och annat som man ofta ser på andra mässor, förklarar Christina Möller innan hon hastar ner till scenen för att dela ut årets utmärkelser från akademien.

Vi lämnar festivalen fullstoppade med nya kunskaper. Korven har ju inte en ände – den har två.

 

Text och foto:

Lasse Jansson

Gareth Jones och hans kompanjoner har tagit den brittiska korvkulturen till nya höjder. Här gör han i ordning en Banger. Till höger Christina Möller som är Korvakademiens preses och festivalens nav.
Dela på facebook
Dela på Facebook 0
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Bror Pettersson
  Bror Pettersson
  2019-02-14T17:54:08+0000
  Helt perfekt tidning!Nöjd
  Conny Herbertsson
  Conny Herbertsson
  2019-01-15T16:01:15+0000
  Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
  Monica Werner
  Monica Werner
  2019-01-01T22:48:09+0000
  Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två. God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
  Sölve Dahlberg
  Sölve Dahlberg
  2018-12-08T20:56:49+0000
  Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7