Det finns klosteröl och så finns det trappistöl. Trappistöl är förvisso ett klosteröl, men bestämmelserna för vilka öl som får ha etiketten ”trappist” är mycket strikta.
Trappistorden är en romersk-katolsk klosterorden som uppstod i cisterciensklostret La Trappe i Normandie 1664. Grundaren var klostrets då nytillträdde abbot, Armand Jean le Bouthillier de Rancé, och utmärkande för orden är de strikta reglerna om fullständig tystnad, förutom vid gudstjänstfirandet.
1689 grundades också en kvinnlig gren av orden, där nunnorna kallas trappistiner.
Under franska revolutionen fördrevs trappister och trappistiner från Frankrike och spred sig till olika länder, som Belgien, Tyskland men även till USA och Australien.
I dag förknippas trappisterna till stor del med det välkända och omtyckta trappistölet.
Ölbryggning har varit en viktig del av klostrens försörjning sedan medeltiden. I en tid då dricksvattnet ofta var förorenat, och ibland otjänligt, var ölen att föredra och vid Vadstena kloster tilldelades munkar och nunnor tre liter öl per person och dag. Ransonen kunde vara högre än så. Vid Solberga kloster utanför Visby erhöll ordensfolket fem liter om dagen.
Strikta bestämmelser
I dag är begreppet klosteröl generöst tilltaget. Vissa klosteröl bryggs på gamla recept, men de flesta är helt nya sorter som endast har namnet gemensamt med klosterverksamheten.
När det gäller trappistölet är dock bestämmelserna mycket strikta. Bryggeriet ska ligga i eller intill ett kloster, inkomsterna ska gå till klostret eller till ett välgörande ändamål och produktionen får inte vara större än att den genererar just den inkomst som är nödvändig – bryggeriet får alltså inte gå med vinst. Dessutom ska hela processen överses av en trappistmunk.
Det finns i dag omkring 13 trappistbryggerier runt om
i världen, varav ungefär hälften ligger i Belgien. Endast vid ett av de kvarvarande bryggerierna, Westvleteren, är det munkarna som brygger. Vid de övriga ansvarar de bara för den formella översynen.
Antalet trappistmunkar i Belgien är i dag bara hälften av vad det var för tjugo år sedan och något som som redan orsakat problem för klostret Achel.
Sedan den 80-årige munk, som kontrollerat ölbryggningen, nyligen lämnade klostret tvingades man märka om sina flaskor, för även om ölet fortfarande bryggs i samma bryggeri får det inte längre ha ordet trappist på etiketten.
Engelskt trappistöl
Samtidigt växer efterfrågan, och flera av de aktiva trappistbryggerierna har öppnat de senaste åren, bland annat i Österrike, Italien och USA.
2018 öppnade det första trappistbryggeriet i Storbritannien, Mount Saint Bernard Abbey
i Leicestershire, omkring 15 mil norr om London.
Mount Saint Bernard grundades 1835 och var det första katolska klostret som grundades
i Storbritannien efter reformationen, och det enda cisterciensklostret
i landet. Ända fram till
i början av 2000-talet försörjde man sig på mejeriverksamhet, men när det blev allt svårare började man fundera på att börja brygga öl i stället. Tanke övergick i handling och som en del av researchen besökte munkarna flera trappistbryggerier i Nederländerna och Belgien där de fick hjälp av erfarna bryggare. Det har resulterat i trappistölet Tynt Meadow, som till en början endast såldes lokalt och i klosterbutiken men som numera hittat ut i världen och även finns att införskaffa på svenska systembolag.
Som bröd i vätskeform
Kännetecknande för trappistöl är att de är överjästa och mycket smakrika och ofta alkoholstarka – mellan sex och elva procent.
De delas in i tre grupper, beroende på alkoholstyrka. ”Enkel”, vilket är ölets originalversion, ”Dubbel” som är ett starkt brunt öl och ”Trippel” som är extrastarkt. Något bryggeri har också skapat en ”Kvadrupel”-öl.Det finns också undantag där alkoholhalten ligger på tre till fem procent.
Den stora mängden malt av både korn och vete skapar en hög stamvörtstyrka som, i kombination med den höga alkoholhalten, gör ölet fylligt, maltigt och även ger en viss sötma. Vissa märken smaksätts också med örter och pomerans eller mörkt råsocker.
För, som de belgiska trappisterna säger, öl ska vara flytande bröd – inte färglagt vatten.
Bitte Assarmo
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!