Gösta ”Knivsta” Ssndberg, Arne Arvidsson Djurgården, Bengt Fölet Berndtsson IFK Göteborg och Jan Ekström Malmö FF vid samling för fotbollslandslaget inför VM 1958. Foto: Sjöberg bildbyrå
”Knivsta” platsade i tre olika landslag
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Han var landslagsman i tre bollsporter samtidigt, både vinter och sommar, och en av dem som gav upphov till det kända begreppet järnkamin i fotboll. Gösta ”Knivsta” Sandberg är ett av de stora namnen i svensk idrott. I Djurgårdens IF har han utnämnts till den störste genom tiderna. 

 

Gösta Sandberg (1932–2006) växte upp i Knivsta, fem mil norr om Stockholm och två mil söder om Uppsala. Han var alltså upplänning till börden.

På idrottens arenor, och långt utanför dem, har han gått till historien som ”Knivsta” enligt det mönster som gällde förr. Man behöver bara nämna två andra exempel från hans tid: Lennart ”Nacka” Skoglund och Sven ”Tumba” Johansson (som senare tog Tumba som sitt efternamn).

Under hela sin idrottskarriär på elitnivå bodde Gösta Sandberg i Stockholm men ”Knivsta” förblev han. Numera förknippas denna ort vid Ostkustbanan, och hela kommunen (Knivsta blev egen kommun 2003), nog mest med hans namn och gärning.

Enligt ett fem år gammalt beslut i kommunfullmäktige ska en gata eller plats i Knivsta uppkallas efter honom. 

Det har också varit tal om att det ”Centrum för idrott och kultur” som byggs just nu ska bära hans namn. 

Vad som händer med det verkar oklart. Kommunala kvarnar mal långsamt även i Uppland.

Gösta ”Knivsta” Sandberg förblir en historisk person oavsett hur det går med den byråkratiska mälden i barndomsbygden.

 

Tre olika idrotter

Ingen efter hans tid har företrätt Sverige i tre olika idrotter. ”Knivsta” var landslagsman i två vintersporter, bandy och ishockey, samt fotboll på sommaren.

Sex gånger blev han svensk mästare i ishockey, fyra gånger i fotboll, hela tiden för samma klubb, Djurgårdens idrottsförening i Stockholm, där han också spelade bandy.

Kanske var det bara i sin ordning och närmast självklart att han 1991, då DIF fyllde 100 år, utsågs till ”Århundradets djurgårdare”. 

I varje fall var det mycket välförtjänt.

I fotboll spelade han under 15 år sammanlagt 300 matcher för Djurgården i Allsvenskan och gjorde 70 mål, ett rekord i sitt slag. 

Först 1966 lade han skorna på hyllan, som det hette på den tiden, efter en match mot IFK Norrköping på den dåvarande nationalarenan Råsunda. Segern innebar att DIF blev svenska mästare även det året.

Precis tio år tidigare, 1956, tilldelades ”Knivsta” den finaste utmärkelse en fotbollsspelare kan få i Sverige, Guldbollen, som delas ut av Aftonbladet.

Under sina 52 landskamper i fotboll (inklusive ett OS-brons 1952) gjorde han tio mål för Sverige, trots att han på senare år spelade i försvaret.

Historien om fotbollsstjärnan ”Knivsta” Sandberg påminner mycket om de berättelser som brukade förekomma i den klassiska tidningen Rekord-Magasinet. Han klättrade raskt mot stjärnorna.

 

Upptäcktes i ”Korpen”

Som yngling spelade han för Knivsta IK i nedre delen av seriesystemet både i bandy och fotboll, det senare i division VI. 

Efter att ha flyttat till Stockholm och fått arbete på Postgirot spelade han ett tag för Spånga IS väster om huvudstaden.

Mer på skoj deltog han också i Postgirots korplag. En dag råkade ledaren för Djurgårdens reservlag, Tore Jansson, se en match i Korpen. Han blev eld och lågor: den där lite rundnätte grabben har ju talang! Det berättade han genast för sina kompisar i klubben. Som också tände.

Grabben på Postgirot kallades till träning med djurgårdarna. Sedan gick det undan. 19 år gammal fick ”Knivsta”, som han nu kallades, debutera i Djurgårdens A-lag vid en match i Svenska cupen. Succé.

Redan ett år senare, närmare bestämt den 30 maj 1952, fick unge ”Knivsta” göra debut i svenska landslaget mot Skottland. Samma år var han med och spelade hem OS-bronset i Helsingfors. Succé på succé.

Succén i debuten mot Skottland tål att nämna särskilt. Redan efter tre minuter skickade degerforsaren Lasse Eriksson bollen från högerkanten in mot mitten. Där kom debutanten Sandberg rusande. Han klippte till på volley, direkt i luften, så att bollen försvann över målvaktens huvud rakt in i nätmaskorna. 1–0 till Sverige.

 

Stenhårt skott

Det var ett debutmål som nog bara kan jämföras med Gunnar Nordahls proffsdebut i Italien 1949. 

Kanonskytten från Hörnefors i Västerbotten gjorde då ett liknande mål.

”Knivsta” Sandberg och Gunnar Nordahl påminde för övrigt rätt mycket om varandra. Båda var så kallade stadiga bitar men kvicka i vändningarna och snabba i steget. 

”Knivsta” hade för sin del en matchvikt på drygt 90 kilo. Mest muskler, som han själv sa.

I början av sin karriär spelade han vänsterytter och hade nummer 11 på ryggen. På senare år bytte han till tröja nummer 6 och blev vänsterhalv (mittback med dagens språkbruk). 

Krutet och lödet i dojan (sportspråket var frejdigare förr) behöll ”Knivsta” under hela sin karriär. 

Vid en match mot GIF Sundsvall på Råsunda 1965 avslutade han Djurgårdens målskytte med en kanon som det fortfarande talas om i klubben. 

Tecknaren Rit-Ola i Dagens Nyheter påstod att bollen hade gått i mål även om Giffarna hade haft tre målvakter. Så hårt var skottet. Djurgården vann matchen med 4–1.

Efter att ha lämnat Knivsta IK spelade ”Knivsta” först ishockey i IK Sirius (Uppsala) och Spånga IS. Sedan blev det Djurgården även i den sporten. Han var forward och gjorde många mål.

Snart blev han landslagsman även i ishockey, som nu hade en första storhetstid i Sverige med många kända spelare och framgångar på världsnivå. Den 23 november 1958 debuterade han i landslaget Tre Kronor då Sverige slog Finland med 8–2. ”Knivsta” gjorde ett mål.

Ibland kunde det bli knepigt. Han spelade ju också bandy och tränade fotboll, även om årstiderna och säsongerna på den tiden inte gick in i varandra på samma sätt som nu.

 

Konflikt mellan förbunden

1961 blev han uttagen till VM med Tre Kronor. Det tyckte Svenska fotbollförbundet inte om.

Det blev en rejäl konflikt. Den slutade med att ”Knivsta” ändå fick vara med. Sverige slutade fyra i VM och tog EM-brons.

Av sina tre idrotter på elitnivå tyckte ”Knivsta” bäst om bandy. Inget kunde jämställas med att skrinna ut på en välspolad is en vacker vinterdag och spela en bandymatch, ansåg han. 

Bandy höll han på med ända upp till 50 års ålder. Så sent som 1962 spelade han tre landskamper.

Oskar Gösta Leonard Sandberg var en fridsam man men satte hårt mot hårt om det behövdes.

Det gällde också lagkamraten Sigge Parling. Han kom från Forsbacka i Gästrikland och hade spelat i Sandviken, känt för sitt järnverk, innan han kom till Djurgården. Av det skälet kallades han ”Järnkaminen”.

Uttrycket spred sig och inneslöt även ”Knivsta”. Och så småningom hela klubben. Numera kallar sig Djurgårdens supporterklubb även officiellt ”Järnkaminerna”.

Efter sin aktiva tid som spelare var ”Knivsta” tränare för Brommapojkarna i fotboll 1959–61. Sedan tränade han Djurgårdens A-lag 1967–71, gjorde ett nytt inhopp i BP 1972–78 och bistod Djurgården igen 1979. 

 

Färg och kafé

Vid sidan av allt sitt idrottande hade Gösta Sandberg en civil yrkesbana. Under många år ägde och drev han en färghandel i Bromma, närmare bestämt på Ulvsundavägen 4. Den fanns kvar ända till 2001. 

Numera är Ulvsundavägen förvandlad till en bullrig genomfartsled och det gråmålade huset med ”Knivstas” forna butik inrymmer bostäder.

På somrarna drev Gösta och hans fru Gittan under många år också ett litet kafé, numera kallat Sjöhagens fik, i Råcksta, Vällingby.

Sitt intresse för idrott behöll och vårdade ”Knivsta” även som åskådare längre upp i åren. Till det bidrog att hans idrottstalang har förts vidare av barn och barnbarn.

Den 27 april 2006 besökte han Råsunda och såg derbyt mellan Djurgården och AIK. 

Efter matchen vandrade han hemåt med två av sina barnbarn. Plötsligt började han må illa, segnade till marken och avled.

 

Anselm Jenmyr

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.