Få landskap i Sverige har så mycket av det gamla svenska bondesamhället kvar i sin natur som Småland. Varenda sten och gärdsgårdsstör – och de är sannerligen många – bär där vittnesbörd om hårt kroppsarbete, svett, tårar och en envis kamp för brödfödan på odlingsmarker som aldrig gett ifrån sig någonting gratis. Något mer typiskt småländskt än Stensjö by, strax utanför Oskarshamn, går väl knappast att tänka sig.
I veckans nummer fokuserar vi alltså lite extra på just Småland. Här gör vi bland annat ett besök på ett museum i Unnaryd där vi får se gamla unikt välbevarade bonader, tittar in på Västerviks visfestival som snart firar 50 år och hälsar även på i Huseby, det anrika bruk vars historia sträcker sig så långt tillbaka som till medeltiden.
Mer i veckans nummer:
I Holland finns en hel by som är byggd speciellt för dementa. Byn rymmer personligt inredda bostäder, torg, gator, snabbköp, butiker, teater, restauranger, frisör – och naturligtvis vårdpersonal i civila kläder. I veckans nummer av Kvällsstunden presenteras den unika demensbyn.
Älvdalskan tar steget in i IT-tiden på allvar. Senaste nytt är att en stor ordbok av Lars Steensland – med hela 21 000 ord, ordvarianter, fraser och uttryck – nu finns tillgänglig och sökbar på dator, smartphone och surfplatta. Detta har gjorts möjligt tack vare ett unikt språkprojekt signerat Martin Wiss.
Veckans nöjesprofil är den så kallade Bostonkungen, Theodor Pinet, en akademiskt skolad klaviaturinstrumentalist som introducerade den stillsamma Bostonvalsen i Sverige och blev vårt lands förste dansbandsledare.
Dansade på egen hand över fruset vatten gjorde på 30-, 40- och 50-talen norskan Sonja Henie. Hon var den första kvinnliga fixstjärnan inom konståkningen. Men trots sina framgångar fick hon det jobbigt med hemmapubliken i Norge. Norrmännen uppskattade inte att få se sin egen ”pike” göra Hitlerhälsning på bild inför OS i Garmisch-Partenkirchen.
Om detta och mycket annat läser du i veckans Kvällsstunden, nummer 46.