Av granarna och tallarna i Medelpads skogar blev Sundsvall en rik och mäktig stad under 1800-talets andra halva. Efter stadsbranden 1888 och uppbyggnaden av den nya stenstaden kom Sundsvall att också se rik och mäktig ut. Men elva år före branden var Sundsvall också platsen för den första stora strejken i Sverige – med en frikyrkopredikant som arbetarledare! De strejkandes arbetsgivare, de så kallade träpatronerna, var sin tids lycksökare. Den utdelning som de fick av skogen var betydligt säkrare än den som dagens sökare efter rikedom kan räkna med på Sundsvalls statliga kasino Cosmopol (bilden ovan). Veckans fem sidor om Medelpad handlar också om bland annat Bengt Lindström och Pelle Svensson.
Mer i veckans nummer
Hon ser så vän och oskuldsfull ut på de porträttmålningar av henne som finns bevarade. Men akta er vilka romaner hon skrev! Frankensteins monster var hennes mest kända litterära skapelse. Och hon avslutade sitt skrivande med romanen The Last man, som handlar om den sista människan sedan en farsot utplånat allt annat mänskligt liv. Författarinnan Mary Shelley porträtteras i veckans nummer av Kvällsstunden.
[su_divider top=”no” size=”1″]
Jazztrumpetaren Jack Lidström – även kallad ”Sveriges Armstrong” – avled för en kort tid sedan vid 84 års ålder. Med sitt band Hep Cats hade han ett i branschen svårslaget uthållighetsrekord. I hela 68 år var han bandets kapellmästare. Jack Lidström är veckans nöjesprofil.
[su_divider top=”no” size=”1″]
En ovanligt lång karriär, fast som skidåkare, hade också Märta Norberg. Från 1939 och till 1959 hörde hon till den svenska eliten på damsidan. Två VM-medaljer, båda av brons, erövrade hon 1954 och 1958. Och hon var bara tre sekunder från att också ta en OS-medalj på 10 kilometer i Oslo 1952. I sin hemort Sidensjö, knappt tre mil väster om Örnsköldsvik, har det rests en staty till hennes ära. Märta är veckans sportprofil.
[su_divider top=”no” size=”1″]