Närmare himlen än i Nepal kan man inte komma här på jorden. Just i detta asiatiska land mellan Indien och Kina finns nämligen världens högsta bergstopp, Mount Everest, 8 848 meter över havet. För knappt ett år sedan drabbades Nepal av en svår jordbävningskatastrof. Nästan 2 600 människor omkom och drygt 14 000 människor skadades – plus att skakningarna satte igång laviner som krävde ytterligare ett 20-tal dödsoffer. Trots farorna är Nepal ett lockande turistmål även för gruppresenärer. De som vågar och vill får garanterat uppleva något utöver det vanliga. Kvällsstundens Bengt Helmerud berättar om landet där åsnor får stå för transporterna på många ställen.
Mer i veckans nummer
Efter en vinter då man nästan kunnat få för sig att skidåkning är ett sätt att förflytta sig som alla utom norrmän och norskor är nybörjare på, så finns det skäl att för stukade svenskar påminna om Pava Lars Nilsson Tuorda som tillsammans med Anders Pannasson Rossa skidade 46 mil på 57 timmar. Den unika bedriften utfördes i samband med A E Nordenskiölds Grönlandsexpedition 1883. Året därpå vann Pava Lars också historiens längsta skidlopp, det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet, Jokkmokk-Kvikkjokk tur och retur, som den 10 april i år ska återuppstå efter 132 års uppehåll.
[su_divider top=”no” size=”3″]
Under de första åren var det lite si och så med hitpotentialen bland de låtar som vann de svenska uttagningarna till det som då hette Eurovisionsschlagerfestivalen, i dag Eurovision Song Contest. Men när Inger Berggren sjöng Åke Gerhards och Ulf Källqvists sprittande schlager Sol och vår 1962, då var svenska folket med på noterna. Den klassiskt skolade Inger Berggren, som också var en kompetent violinist, fick sedan flera hitlåtar under 1960-talet, bland andra Elisabeth serenade, innan hon sedermera övergick till ett mera “stabilt” yrke som musiklärare. I följande videoklipp ser vi Inger framföra Sveriges bidrag i 1962 års upplaga av Eurovision Song Contest:
[su_divider top=”no” size=”3″]
Ungefär vid samma tid som Inger Berggren slog igenom var Eric Forsgren (och hans fotograf Per-Åke Blidegård) svensk televisions ensamskildrare av vad som hände i norra Sverige och på Nordkalotten. Med vad som i dag skulle betraktas som mycket primitiva och otympliga utrustningar dokumenterade de båda en mycket omvälvande epok då vägar drogs fram där inga vägar tidigare fanns, då människor fick lämna gård och grund för att ge plats åt vattenkraftens fördämningar, då rymdforskningen kom till Esrange och Umeå fick sitt universitet.
[su_divider top=”no” size=”3″]