Kvällsstunden vecka 15 – 2017

”Glad påsk!” står det på framsidan i veckans nummer av Kvällsstunden. Denna vår önskan kommer verkligen från hjärtat. Trots det fruktansvärda lastbilsdåd i Stockholm som inför årets påskvecka berövat fyra människor livet och skadat ännu fler är det kanske viktigare än någonsin att vi firar påsk och reflekterar över dess starka drama, som börjar i moll på långfredagen och slutar i dur på påskdagen. Om inte annat, så för att trotsa terrorn...

 

Mer ur veckans nummer

Sofiaflickorna från Stockholm gjorde svensk truppgymnastik världsberömd efter en uppvisning vid OS i Berlin 1936. Den ledde till ett omfattande turnerande under följande årtionden – till USA 1939 och efter krigssklutet vidare till bland annat Danmark, Finland, England, Kanada, Grekland och Turkiet. Gruppens grundare Maja Carlquist hade mycket bestämda åsikter om hur gymnastiken skulle utföras och hur flickorna själva skulle leva sina liv.

Flickor som senare blev svenska drottningar under 1800-talet var Josephine (gift med Oscar I), Louise (gift med Karl XV) och Sophia (gift med Oscar II). Kvällsstundens rojalistiske skribent Bertil Lindström beskriver deras olika livsöden, som alla hade det gemensamt att de präglades av makarnas otrohetsaffärer.

Triss i Bernadottedrottningar: Josephine (1807-1876), Lovisa (1828-1871) samt Sophie (1836-1913).

Att släktforska och framförallt att leta upp släktingar i avlägsna länder kan man göra på olika sätt. Kristina Johnson i USA, pensionerad FBI-polis, använde ett satellitfoto för att hitta fram till det hus i Halland där hennes farfar hade bott. Det lyckades – nästan. För det var grannhuset som var det rätta…

Den före detta FBI-polisen Kristina Johnson sökte och hittade sin släkt i Halland. Här är den svensk-amerikanska släkten återförenad hemma hos Rune Bengtsson.

Comments are closed