Kvällsstunden vecka 15

Murmeldjur
Sydtyrolen, där bergskedjan heter Dolomiterna, hör till de vackraste delarna av Europa. Det är också ett område som flera länder tampats om att få äga. Det har hört till Bayern, det har hört till Österrike. Och sedan andra världskrigets slut hör det till Italien. Men oavsett nationalitet föredrar 70 procent av områdets invånare att använda sig av det tyska språket i dagligt tal. Samtidigt finns det bofasta invånare, som till exempel de höga höjdernas murmeldjur (bilden), som inte bryr sig ett dugg om till vilken nation de hör. De har dessutom, med all sannolikhet, ett alldeles eget språk som de använder när de kommunicerar med varandra…
Om Sydtyrolen förr och nu kan du läsa i veckans Kvällsstunden.

 

Mer i veckans nummer

Affärsmän som stigit snabbt mot rikedomens höjder har vi många exempel på. Tyvärr har en del också ruinerat sig snabbt och fallit tungt. En av dessa olycksfåglar var bankiren Ernest Thiel. Vid sekelskiftet var han finansmannen på modet och räknades som en av Sveriges rikaste personer. För sina penningtillgångar köpte han mängder av högklassig nordisk konst och byggde sig en praktvilla på en klippa längst ute på Djurgården. Efter att Thiels finansimperium fallit 1924 köpte staten både villan och konsten. Detta är i dag Thielska galleriet.

Ernest Thiel[su_divider top=”no” size=”1″]
 

Drömmen om Elin är en vals av Carl Jularbo som får dragspelsvänner att le. Drömmen om Lenin var däremot inte mycket att le åt för de troskyldiga kommunister i norra Sverige som på 1930-talet emigrerade till Sovjetunionen i förhoppningen att de därmed skulle hamna i ett jämlikt lyckorike. Den verklighet som emigranterna mötes av blev allt annat än lycklig – i bästa fall fylld av fattigdom, umbäranden och vägglöss, i sämsta fall raserad av fängelsevistelser, deportationer och ond bråd död i Stalins förföljelsemaniska anda. Birger Sjungargård återberättar skakande Margareta Sarris budskap i boken ”Ryska kyssar”.

Lenin[su_divider top=”no” size=”1″]
 

Herrfotboll och damfotboll är etablerade begrepp i sportens värld. Men mixad fotboll där spelare av båda könen uppträder i samma lag är en betydligt mer udda företeelse. Dock har det förekommit, och i veckans nummer av Kvällsstunden berättar Lars Olefeldt om hur den av kvinnor dominerade arbetsplatsen Viggo AB i Helsingborg anmälde ett mixat lag till en koprserie i staden. I fyra år hade Korpen i Helsingborg till följd av detta en fungerade blandserie i fotboll. Men allt för många regeländringar i riktning bort från det gängse sättet att spela fotboll tog död på intresset.

Mixad korpenfotboll

Lag Viggo AB – initiativtagare till korpserien “Fotboll Annorlunda”.


[su_divider top=”no” size=”1″]
 

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  drivs av Facebook
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
  Michael Funke
  Michael Funke
  2019-07-16T20:41:04+0000
  Vilsamt att läsa, väldigt avkopplande.
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7