På eftersommaren i år kan 100-årsminnet av komikern Martin Ljung firas. Riktigt så gammal blev han dock inte; han missade ”jämna seklet” med sju år, vilket ändå får anses som ytterst aktningsvärt. Under hela 1950-talet och en bra bit in på 60-talet var Martin Ljung den stora humorstjärnan i Povel Ramels tältturnerande Knäppuppensemble. Särskilt hans monologer – som till exempel sjuklingen Viking, Upptäcktsresanden, Fnykis, Kanonkungen och Skojten – bidrog till att ge regelbunden träning åt det svenska folkets skrattmuskler. Den före detta smedhalvan från Notviken kunde dock mer än så. Han fick sitt artistiska genombrott som orgelimitatör (!) och hans sångröst, i djupast tänkbara basläge, gick inte av för hackor.
Mer ur veckans nummer
Gotska Sandön är en ö utan vare sig hamn eller brygga för båtar att lägga till vid och brukar därför betecknas som Sveriges mest isolerade och svårtillgängliga plats. Kan det förhållandet ligga bakom att nödställda sjömän från fartyg som strandande utanför ön försvann spårlöst – samtidigt som värdefullt gods från de grundstötta fartygen också försvann? Rykten går om fasansfulla händelser på ön i början av 1800-talet.
En thriller av annat slag handlar om ett typsnitt – alltså tryckbokstäver. “The Doves Type”, som typsnittet heter på engelska, blev föremål för en juridisk tvist som fick till följd att originaltyperna av metall, som tillsammans vägde ett drygt ton, dumpades i Themsen, floden som rinner genom London. Ungefär 100 år senare lyckades en energisk typograf återskapa typsnittet, bland annat genom att dyka i Themsen och bärga 151 metallbokstäver.
Att det odlas mycket apelsiner i Florida är ett känt faktum; endast Brasilien producerar fler citrusfrukter. Men vad som inte så många känner till är att svenska invandrare bidrog verksamt till att apelsinodlingarna i Florida kom igång på 1800-talet. Det rörde sig då om renodlad arbetskraftsinvandring av svenskar till plantagerna i USA:s sydostligaste delstat.