I de äldre tider då kvinnornas ord inte tillmättes sin fulla betydelse i politik och samhälle, framträdde skådespelerskan Dagmar Ebbesen med myndig röst och förståndiga ord i otaliga filmroller som hembiträde. Hembiträdet i Dagmars gestaltningar brydde sig inte om sin underordnade ställning. Tvärtom var det närmast en regel att hon satte sig upp mot båda höga herrar och uppnästa herrgårdsfruar. Som stolt hembiträde visste hon nämligen hur det egentligen stod till med saker och ting. Och stod det inte till på det rätta sättet, så drog hon sig inte för att på eget initiativ ställa sakerna till rätta. På det viset gjorde Dagmar Ebbesen genom sitt skådespeleri en tidig feministgärning. Privat levde hon däremot stillsamt och tillbakadraget.
Mer i veckans nummer
Carl Gustaf Gunnar Svensson, gemenligen kallad Calle Sven, var en märklig man. Han ägde en råstyrka som få. I jubileumsolympiaden i Aten 1906 deltog han i både tyngdlyftning och dragkamp, med ett bronsresultat i den sistnämnda grenen. Vid sidan av tävlingsbanan var en av hans specialiteter att lyfta sex personer ovanför sitt huvud och sedan promenera 15 steg med sin nästan 450 kilo tunga börda. Även en häst med ryttare lyckades han lyfta från marken. Calle Sven är veckans sportprofil.
[su_divider top=”no” size=”1″]
Namnet Herman Bergman kanske inte säger så mycket för dagens svenskar. Men inom sitt yrke, att gjuta konstverk, hörde han till de allra främsta i landet. Bergmans konstgjuteri, som han grundade 1895, är fortfarande verksamt. En dotter till Herman Bergman, Astri, blev ett stort namn som skulptris och kom att bli ännu mer känd som hustru till författaren och trubaduren Evert Taube och som mamma till den ännu aktive skådespelaren, sångaren och gitarristen Sven-Bertil Taube.
[su_divider top=”no” size=”1″]
Ett vanligt påstående är att humlorna inte kan flyga, men att de inte vet om det och därför flyger i alla fall. Den lustifikationen har dock inte längre något vetenskapligt stöd. Nu har forskarna nämligen lyckats lista ut hur det är möjligt för de klumpiga humlorna att flyga med sina korta vingar. Fenomenet kallas “fördröjd vikning” och hänger ihop med att humlevingarna är böjliga och därför kan skapa luftvirvlar som lyfter insekten. Ett annat faktum är att humlorna i världen stadigt minskar i antal, något som kan få katastrofala följder om trenden håller i sig…
[su_divider top=”no” size=”1″]