Hackås kyrka i södra Jämtland är som ett smyckeskrin. Inom dess fyra väggar – och tak – ryms hela kyrkobyggnadshistorien från 1100-talet och framåt. Mest anslående är den rikt utsirade altaruppsatsen och den inte mindre överdådiga predikstolen, båda signerade Johan Edler d.ä. och Anders Berglin. Mer att se och läsa – inte bara om kyrkan i Hackås – finns på de fem temasidor om landskapet Jämtland som utgör en central del av veckans tidning. Där berättar vi bland annat om Vild-Hussen, Mus-Olle och Sveriges äldsta släktgård. En intervju med läkaren, författaren och föreläsaren Nisse Simonson ingår också.
Mer i veckans nummer
Den svenske läkaren Axel Munthes villa San Michele på ön Capri i Medelhavet är känd och omskriven här i Sverige – dessutom välbesökt av turister. Men på samma ö finns en minst lika spektakulär villa, Casa Malaparte, byggd av och uppkallad efter den italienske journalisten och författaren Curzio Malaparte. Fast den villan är inte alls lika mycket besökt. Den är inte ens öppen för allmänheten…
Elgitarren slog igenom som rockmusikinstrument på 1950-talet. Men de första elförstärkta gitarrerna började konstrueras redan i slutet av 1920-talet. I veckans nummer av Kvällsstunden redogör vi för elgitarrens historia, som framför allt dominerats av två tillverkare: Fender och Gibson.
Att det kan vara rent livsfarligt att färdas i bil finns det tyvärr många övertygande exempel på. Att dödsolyckor kan drabba såväl hög som låg i samhället är också sant. I de europeiska kungahusen har tre framträdande kvinnor förolyckats i biltrafiken: den svenskfödda belgiska drottningen Astrid 1935, den amerikanskfödda monegaskiska furstinnan Grace 1982 och den brittiska prinsessan Diana 1997.