Kvällsstunden vecka 21 – 2017

Erik "Kar de Mumma" Zetterström i sin Rolls-Royce av årsmodell 1951 . Foto: Sjöberg bildbyrå

Även av en notoriskt usel skolelev som går två år i varje klass kan det bli en ordentlig och framgångsrik person vad det lider. Kar de Mumma, eller Erik Zetterström som han egentligen hette, hade många personliga bevis på detta att visa upp. Han skrev mer än 90 böcker som sålde i stora upplagor, hans revyer i Stockholm var folkligare och hade en bredare publik än den ”finare” konkurrenten Karl Gerhards och hans flit som kåsör i Svenska Dagbladet var enastående i sitt slag. Från 1922 och fram till mitten av 1990-talet skrev ”Kryddan” cirka 15 000 kåserier för tidningen. Denna hans förmåga gjorde det möjligt för honom att så småningom skaffa sig en Rolls-Royce av årsmodell 1951 att åka i. 

 

Mer ur veckans nummer

Få järnvägslinjer är omspunnen av så många myter som Orientexpressen. Till detta har inte minst den legendariska deckarförfattarinnan Agatha Christie bidragit genom sin bok ”Mordet på Orientexpressen”. Vid starten 1883 utgick linjen från Paris och passerade därefter München, Wien, Budapest och Bukarest innan slutmålet i Konstantinopel (Istanbul) nåddes. Det berömda tåget slutade att gå 1977 men återuppstod 1982. Idag  används namnet för lyxcharter-linjen "Venice Simplon–Orient-Express", som främst kör på sträckan Paris–Venedig men även ibland på andra sträckor mellan västra och östra Europa, inklusive till Istanbul (Källa: Wikipedia).

Dagens Orientexpress kör främst på sträckan Paris–Venedig men ibland även på andra sträckor mellan västra och östra Europa, inklusive till Istanbul.

”Ingen har fyllt en anana liknande min”, sade Karl XIV Johan, den franske advokatsonen vars karriär förde honom till den svenska kungatronen. Men frågan är om inte den bysantinska kejsarinnan Teodoras sociala klättring på 500-talet var snäppet vassare. Hon var dotter till en björnskötare och kom att ägna sig åt en kombination av sång, skådespeleri, dans och prostitution innan kejsaren Justinianus gifte sig med henne.

Mosaik i San Vitale-katedralen i Ravenna föreställande Teodora.

En kvinnlig pionjär av ett helt annat slag var friidrottaren Alice Coachman. I London 1948 tog hon OS-guld i höjdhopp och blev den första svarta kvinnan i världen att stå högst upp på en olympisk prispall. Den engelske kungen prisade hennes insatser när han överlämnade guldmedaljen, men hemma i den amerikanska södern, där hon kom ifrån, vägrade den rasistiske borgmästaren att ta hennes hand.

Alice Coachman rankas som en av USA:s mest betydelsefulla idrottare.
2004 invaldes hon i The United States Olympic Hall of Fame.

Comments are closed