Kvällsstunden vecka 23 – 2017

Freden vid Brömsebro har vi väl alla hört talas om. Den slöts 1645 mellan Danmark och Sverige vid det som då var gräns mellan de båda länderna – och gräns mellan Blekinge och Småland. För Sveriges del innebar fredsavtalet att Jämtland, Härjedalen, Gotland och den numera estniska ön Ösel tillföll Sverige – plus Halland på 30 år. 13 år senare, vid freden i Roskilde, kom även (bland annat) Blekinge att tillfalla Sverige och båda brofästena kom därmed att stå på svensk mark. 
Blekinge är veckans landskap i Kvällsstunden, och vi bjuder denna gång på läsning om snillena från Jämshög, fiskedonen från Svängsta och de marina minnena i Karlskrona. En 21-åring från Olofström som redan driver fyra företag låter vi er också lära känna.

 

Mer ur veckans nummer

I år är det 350 år sedan författaren och prästen Jonathan Swift föddes. Hans böcker om Gullivers resor tillhör den odödliga barnlitteraturen. Fast från början var böckerna avsedda som satir för vuxna.

Kungen av Brobdingnag inspekterar Gulliver, som får finna sig i att vara en miniatyrmänniska.

Han var född i en liten by i Västerbottens län, men han utvandrade till USA tillsammans med sina föräldrar och blev en flitig filmskådespelare ”over there", specialist på att spela asiat. Bland annat gjorde han 16 filmer i rollen som detektiven Charlie Chan. Det handlar om Verner Ölund – eller Warner Oland, som han hette på vita duken. Warner är veckans nöjesprofil.

Warner Oland som Charlie Chan i filmen Charlie Chan i Egypten, från 1935, tillsammans med en mycket ung Rita Cansino som snart skulle byta namn till Hayworth.

Ann-Sofi Colling-Saltin var på 1950-talet ett världsnamn i tävlingsgymnastik, med bland annat två individuella VM-guld och ett individuellt OS-brons på meritlistan – förutom en massa framgångar i grupp och lag. Ann-Sofi är veckans sportprofil.

Ann-Sofi visra stolt upp sitt VM-guld och OS-brons.
Foto: Hans Brattberg

Comments are closed