I mars nästa år fyller den brittiska sångerskan Vera Lynn 100 år. Få, om ens någon, i hennes land har en artistkarriär som i fråga om längd kan mäta sig med hennes. Redan som sjuåring, 1924, började hon uppträda lokalt. Och så sent som för två år sedan kom hon ut med sin senaste skiva. Då var hon 97 år! Men det är som fältartist under andra världskriget som ”dame Vera” har satt sina tydligaste avtryck i underhållningens världshistoria. När hon mötte de allierade soldaterna – helt nära fronten – sjöng hon inte bara för dem ”We´ll Meet Again” och ”The White Cliffs of Dover”, hon satt också vid deras tältsängar och höll dem i handen. Denna levande legend är veckans nöjesprofil.
Mer ur veckans nummer
Den berömda Golden Gate-bron i San Fransisco har vi väl alla sett, åtminstone på bild. Men visste ni att det finns en nästan exakt likadan bro, till på köpet också den röd till färgen, i Portugals huvudstad Lissabon? Från början hette den Salazar-bron, efter landets mångårige diktator, men numera bär den namnet 25 april-bron till minne av den stillsamma revolution som berövade Salazar-regimen makten 1974. Slå upp mittuppslaget i veckans Kvällsstunden, så får ni se hur både bron och andra delar av Lissabon ser ut.
Storbritanniens förra premiärminister Margaret Thatcher, ”Järnladyn”, må ha varit en hårding i politiken. Men hon åstadkom mjukare saker också. Som livsmedelskemist på 1950-talet ingick hon i det forskarlag som uppfann mjukglassen. Thatcher och hennes kolleger kom på att om man pumpar in luft i hård gräddglass, så blir den mjuk och krämig även vid frystemperatur. Denna och flera andra faktadetaljer om glassens historia finns också att läsa i veckans tidning.
Och så kan vi konstatera att flyktingförläggningar minsann inte bara är en nutida företeelse i Sverige. Under sommaren 1944 öppnades det i Doverstorp, utanför Finspång, en förläggning med plats för cirka 3 000 flyktingar. Riktigt fylld till sista plats blev den förmodligen aldrig, men säkert är att över 2 500 personer inkvarterades där mellan juli och oktober det året. Totalt lär över 8 000 flyktingar ha vistats tillfälligt på förläggningen under de två år som den var i bruk. I dag finns bara fragmentariska rester kvar av bebyggelsen.
Debatt. Varför är synen så olika på kvinnors och mäns utseenden och beteenden? undrar Inga-Lisa i ett av veckans brev från läsekretsen. Medan män kan ha hårtussar som sticker ut ur både öron och näsborrar, så måste kvinnor noppa bort varje hårstrå som kan tänkas genera. Damskor i storlek 42 och däröver finns nästan inte att få tag i. Medan män anses få ”pondus” av övervikt blir resultatet nästan det motsatta för kvinnor. Och vilken kvinna kan skryta om antalet ”erövringar” i kärlekslivet?
Var med och debattera allt mellan himmel och jord på Kvällsstundens omtalade insändarsida – Brev från Läsarna!