Kvällsstunden vecka 24 – 2017

Som highscooleleven Sandy i musikalfilmen Grease fick Olivia Newton-John sin guldroll i livet 1978. Hon fick då spela mot en av den tidens hetaste stjärnor, John Travolta. Men kanske ännu viktigare var alla de guldlåtar som hon fick med sig i sitt sångbagage för resten av sitt liv: ”Hopelessly Devoted To You”, ”Summer Nights” och ”You Are The One That I Want”. Åren har gått och den oföränderligt blonda och ungflicksaktiga australiensiskan Olivia, numera bosatt i USA, närmar sig 70 år. Hon håller fortfarande sitt artisteri igång, men vid sidan av den karriären ägnar hon sig också åt en omfattande välgörenhet. Själv drabbad av cancer driver hon bland annat ett cancerforskningsinstitut i Melbourne.

 

Mer ur veckans nummer

Hilding Lundkvist var en legendarisk läkare vid sjukstugan i Arvidsjaur från 1943 till 1957. De första tio åren var han ensam doktor där, vilket i praktiken innebar att han tjänstgjorde nästan jämt. Han gick rond, hade öppen akutmottagning, opererade och hade dessutom jour nästan varje natt. Och ändå hann han med att vara ordförande i både kommunfullmäktige och municipalnämnden – plus att han bildade Arvidsjaurs Konstgille!

Doktor Hilding Lundkvist var under tio år ensam läkare på Arvidsjaurs vårdcentral. Vilket i praktiken innebar att han tjänstgjorde nästan varje timma på dygnet.

Klippstaden Petra i Jordanien finns på Unescos världsarvslista och räknas också som ett av världens sju nya underverk. Men "för världen” var staden länge okänd. Den upptäcktes 1812 under äventyrliga omständigheter av en schweizare, Johann Burckhardt, utklädd till arab och med ett alias till namn: Shejk Ibrahim Ibn Abdallah.

Den byggnad som kallas Skattkammaren är ursprungligen en grav som höggs ut ur berget i flera våningar. Men den är bara en av cirka 800 bevarade byggnader i Petra.

Författarinnan Astrid Lindgren var personligen inte alls road av trädgårdsarbete. Trots detta har en trädgård på tre och ett halvt hektar anlagts vid hennes barndomshem, det gamla prästgårdsarrendet Näs i Vimmerby. Trädgården innehåller flera rum som alla anspelar på olika berättelser i hennes böcker.

Astrid Lindgrens barndomshem Näs har fått flera nya trädgårdsrum som anspelar på hennes böcker.

Comments are closed