Kvällsstunden vecka 25 – 2017

Kyrkbåtsrodden härstammar från den tid då det var obligatoriskt att besöka
kyrkan på söndagar och helger. Foto: Göran Erlandsson

På sjön Siljan i Dalarna hör det till traditionen att kyrkbåtar ska framföras på vattnet med armkraft och åror. 18,5 meter långa är de smäckra träbåtarna och 20 roddare i varje båt hjälps åt med att hålla farten. Rorsmannen i båtens akter ser samtidigt till att roddarna håller takten med årtagen så att båten flyter rakt och fint. Tio knops hastighet kommer båtarna upp i. Och naturligtvis tävlas det. Siljansrodden börjar på midsommardagen med start i Siljansnäs. Tävlingen pågår sedan i två veckor med ytterligare fem deltävlingar, nämligen i Leksand, Rättvik, Mora, Sollerön och Orsa. Kyrkbåtsrodden härstammar från den tid då det var obligatoriskt att besöka kyrkan på söndagar och helger. Att ro kyrkbåt var ett sätt att transportera sig.

 

Mer ur veckans nummer

Den 22 juni är det exakt 20 år sedan den folkkäre artisten Ted Gärdestad avslutade sitt liv genom att kasta sig framför ett pendeltåg. Men minnet av honom lever vidare genom en stor mängd klassiska låtar som han har lämnat efter sig. Aktuell just nu är en inspelning där Teds röst har mixats ihop med en symfoniorkester. I veckans nummer av Kvällsstunden tecknas ett porträtt av musikgeniet som bara fick 41 år på jorden.

Ted Gärdestad fick bara 41 på jorden. Men han har satt ett oförglömligt avtryck i den svenska musikhistorien. Senare under 2017 kommer en spelfilm om Teds liv och karriär.

Porslin är en produkt som vi tar för självklar. Men här i Europa var det först på 1700-talet som man lyckades komma på den konst som kineserna redan hade behärskat i mer än 1 000 år. Staden Meissen i östra Tyskland blev platsen för den första europeiska porslinsfabriken. Och än i dag åtnjuter Meissenporslinet världsrykte.

Till vänster, en skål med frukter i Meissenporslin och till höger en klocka, förpackad i dito material.

Det finns olika sorters landskapsmålare. De flesta avbildar ett landskap som finns i verkligheten, sittande eller stående i naturen, alternativt med egna fotografier som förlagor. Andra skapar rena fantasilandskap på duk eller papper. Men svenskamerikanen Lars-Birger Sponberg, en populär landskapsmålare i USA, kombinerar de båda arbetssätten. Lars-Birger far runt på den amerikanska landsbygden och fotograferar vad han ser, sedan kombinerar han olika beståndsdelar ur verkligheten till typiska landskap – som inte finns annat än i hans fantasi…

Svenskfödde Lars-Birger Sponberg framför några av sina färgsprakande tavlor.

Comments are closed