Foto: Olle Anderstam

Kvällsstunden vecka 3 – 2018

Buffalo Bill och hans gelikar ”lyckades” under 1800-talet skjuta ner antalet bisonoxar i Nordamerika från som mest 60 miljoner individer till som minst 800 stycken några år före seklets slut. Utrotningen, som höll på att bli total, organiserades av järnvägsbolagen och USA:s armé. Men innan katastrofen för arten var ett faktum hejdade man sig och i dag finns åtminstone en halv miljon prärie-bisonoxar på den nordamerikanska kontinenten, dels i skyddade vilda områden, dels på rancher där bufflar föds upp som köttdjur. Också i Sverige – på Vigelsbo gård i norra Uppland – finns bison, drygt 40 närmare bestämt. Där på Bison Hill, som anläggningen kallas, organiserar ägaren safariturer för upp till 75 personer per dag.

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Mer ur veckans nummer

Gumaelius Annonsbyrå var en jätte i sin bransch långt in på 1970-talet. Den hade sitt säte i Stockholm, men också filialer i Malmö, Göteborg, Oslo och London. Den som grundade och i hög grad byggde upp företaget (med ett startkapital på 154 kronor) var en ovanligt driftig kvinna, Sofia Gumaelius. Hon var först i Sverige – och kanske i hela världen – med sin affärsidé att producera annonser åt företagare och förmedla dem till tidningarna.

Sofia Gumaelius lyckades som företagare och kämpade för kvinnors rättigheter.

Staden Ulm, med 120 000 invånare i Sydvästra Tyskland, är inte överdrivet känd här uppe i vår fjällhöga nord. Men den har åtminstone en världsunik sevärdhet, nämligen församlingskyrkan Münster, vars kyrktorn är det högsta i världen, 161,53 meter. Det går att ta sig upp i tornet – om man är villig att forcera en trappa med 768 steg uppåt  och lika många neråt. Knäsvaga rekommenderas att tänka sig för…

I den tyska staden Ulm hittar man församlingskyrkan Münster, vars kyrktorn är det högsta i världen!

Sicilien (och för all del även USA) har sin maffia Cosa Nostra, Neapel har sin Camorra, Kalabrien (Italiens ”tåspets”) har sin ´Ndrangheta som dominanta brottsorganisationer. Liknande syndikat finns också i Japan, där de går under namnet Yakuzan. Med grund i urgammal samurajkultur har Yakuzan med tiden utvecklats till en företagsmaffia som tilltvingar sig skyddspengar från restauranger, klubbar, illegala spelhålor och massageinstitut. Men på senare år har Yakuzan börjat få konkurrens  från kinesiska och sydkoreanska maffiaorganisationer.

Under festivalen Sanja Matsuri, som hålls i Asakusa i Tokyo den tredje helgen i maj varje år, är det fritt fram för medlemmar i Yakuzan att visa upp sina tatueringar.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Veckans tidning

Prenumerera
på Kvällsstunden


Välj mellan:
Helår, Halvår, Kvartal eller Autogiro
(SEK) Endast 12 kr per nummer!*
 • Helår (52 nr) 610 SEK
 • Halvår (26 nr) 340 SEK
 • Kvartal (13 nr) 210 SEK
 • Autogiro 52 SEK / månad

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

Mejl: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB.
Ansvarig utgivare: Bo Pettersson.

Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Ingrid Sjödin-Lindström
  Ingrid Sjödin-Lindström
  2018-02-18T13:34:30+0000
  Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap. Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade. Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor. Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas. Hela tidningen läsvärd. Hälsar Ingrid i Västerbotten.
  Birgitta Nilsson
  Birgitta Nilsson
  2018-02-15T10:55:49+0000
  Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)
  Ann-Christine Eriksson
  Ann-Christine Eriksson
  2018-02-14T13:03:30+0000
  En mycket bra tidning!
  Ronny Wettervik
  Ronny Wettervik
  2018-01-18T08:28:20+0000
  Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här!
  Klicka på radion för att starta!

  radioRV7

  Kvällsstundens kundtjänst:
  Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
  Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
  Vår kundtjänst är bemannad:

  Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
  Lunchstängt mellan 12.00-13.00

  Telefon: 021-19 04 15
  E-post: Klicka här

  Prenumerationspriser:
  • Helår 610:–
  • Halvår 340:–
  • Kvartal 210:–
  • Autogiro: 52:–/månad
  Beställ din prenumeration här.

   

  Utlandsprenumeration:
  Helår: 1070:–, halvår 590:–
  Vill du prova tidningen?

   

  Erbjudande!
  Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

  Om tidningen:
  Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2016: 36 700 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Bo Pettersson. För mer information om tidningen, klicka här.
  Kontakt:
  Mejla chefredaktören
  Mejla webbansvarig
  Övriga medarbetare

  Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Bo Pettersson. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske.