Prins Bertil var förvisso en kunglighet av börd och under lång tid den som skulle ha kunnat bli svensk förmyndarregent ifall gamle kungen Gustaf VI Adolf hade avlidit innan dåvarande kronprinsen Carl Gustaf hunnit bli myndig. Också efter att Carl Gustaf blivit kung och gift sig med Silvia, men innan de blivit föräldrar, var Bertil ”god tvåa” i seccessionsordningen. Personligen trivdes han dock bäst i mindre formella sammanhang, bland idrottsmän och -kvinnor, bland fransoser och fransyskor på Rivieran, på golf- och boulebanorna… Minst av allt trivdes han i Arlandas speciella rum för särskilt viktiga personer, det så kallade VIP-rummet. Hellre tog han en kopp kaffe i passpolisens fikarum medan han väntade på att flygplanet skulle lyfta.
Mer ur veckans nummer
Världens lyxigaste tåg bedriver turisttrafik i södra Afrika. Rovos Rail heter företaget som äger tågen och omhändertar sina resenärer med hög servicenivå i tjusig miljö. Och precis som på lyxkryssare eller flådiga hotell till lands är det en strikt klädkod som gäller till middagen.
Greta Garbro var inte den enda svenska filmstjärnan i USA när det förra seklet var ungt. Även Anna Q Nilsson från Ystad beundrades av många på vita duken. Hennes karriär blev dessutom längre än Garbos. Hon slutade inte filma förra på 1950-talet.
Väinö Tanner var en av de finländska politiker som fick bära skott för att Finland delade front med Nazityskland mot Sovjetunionen under det så kallade fortsättningskriget. Efter kriget anställde de allierade segrarmakterna, under hårt sovjetiskt tryck, en rättegång mot Tanner och andra finska politiker. Tanner dömdes till fem års tukthus men frigavs redan 1948 och kunde återuppta sitt politiska arbete. Helt omvärderad, till det bättre, blev han dock inte förrän efter sin död.