Den stora skogsbranden i Västmanland 2014 upptog nyhetsmedierna under lång tid och innebar stor tragik för många människor och företag. I dag, två år senare, börjar liv spira i skogen igen. Liv som har just brand som en förutsättning. Kvällsstundens reporter AnnCi Larson fick en guidning i brandområdet och dessutom en flygtur med paramotor över delar av landskapet. Det är Christian och Linn de Wilde i Öster Vrenninge, Fläckebo, som tillhandahåller både diverse guidningar – och flygturen i det som kanske mest kan liknas med en mopedtur med fallskärm… I övrigt vad gäller veckans landskap, Västmanland, bjuder vi bland annat på ett besök i Arboga och på möten med en kvinnlig författarinna från Nora, Anita Maria Karlsson, och en manlig skådespelare från Sala, Emil Almén.
Mer ur veckans nummer
Den gröna parkasjackan, som de långhåriga modsen hade som basytterplagg på 1960-talet, ofta ”dekorerad” med diverse meddelanden skrivna i tusch direkt på tyget, har börjat få ett stigande attraktionsvärde bland samlare. Ursprungligen var parkasen en amerikansk militärjacka som syddes upp för att användas av de stridande i Korea-kriget. Innan modsen ”tog över” den slog den igenom hos den brittiska medelklassungdomens ”teddy boys” och ”teddy girls” i slutet av 1950-talet. Förutom att bära parkas skulle dessa ungdomar digga Elvis Presley och Bill Haley – samt åka vespa!
Sidan 2
En sångerska som utan tvivel satte sin prägel på 1960-talets musik var folk- och protestsångerskan Joan Baez. Med sin klockrena sopran förmedlade hon sin syn på all världens orättvisor. Och så gör hon än i dag, fast kanske med en något djupare röst. Vid 75 års ålder är hon fortfarande aktiv – och engagerad. Så sent som i juli i år framträdde Joan Baez med sin gitarr i Stockholm.
Sidan 6
Joan Baez framför “There but for fortune” på Stockholm music & arts, 2016
På en bondgård strax öster om Västerås ligger Kungsbyn, som tidigare var en populär gårdsbutik där det bland annat såldes närproducerad mat. Men i dag hittar man något helt annat där, nämligen en – djurpark! Som även den har blivit minst sagt populär. Drygt 40 000 personer reser dit årligen för att se ormar, ödlor, visenter, kameler, uroxar, lemurer, jakar, vildsvin och andra spännande individer från djurriket.
Sidan 3