Inget landskap i Sverige har sin sydliga gräns så långt norrut som Norrbotten. Och inget annat landskap har en lika ung historia. De som läste geografi på 1960-talet fick lära sig att Norrbotten inte var något riktigt landskap, utan bara var det landområde som blivit över när Lappland ”tagit sitt”, det vill säga det mesta, av Norrbottens län. 1995 tog emellertid länsstyrelsen i Norrbotten ett beslut om att ge Norrbotten full status som landskap och det fick samma år ett landskapsvapen med slingrande blå älvar mot en gul botten. En av älvarna, den som syns på bilden, är Torne älv. Den bildar gräns mellan Sverige och Finland. Där tycker turister att det är toppen att stanna till och se färsk sik håvas in vid patorna.
Mer ur veckans nummer
Den 24 oktober – alltså om bara några dagar – är det 60 år sedan ryska stridsvagnar rullade in på Budapests gator och nedkämpandet av Ungernrevolten påbörjades. Till följd av detta kom mer än 200 000 ungrare att fly landet, många av dem till Sverige. I dag är läget i Ungern det motsatta. Till Ungern är inga flyktingar från andra länder välkomna.
Alma Cogan var en av Storbritanniens populäraste popsångerskor – innan Beatles kom och vände upp och ned på alltsammans. Men sin dalande popularietskurva på hemmaplan blev Alma dock mer än väl mer än väl kompenserad förpå andra håll i världen – inte minst i Sverige, där hennes Tennesee Waltz blev enormt stor. Mitt i karriären slog dock cancern till och ändade hennes liv vid endast 34 års ålder.
Tatueringar har i vår tid blivit allt vanligare. Fler och fler tatuerar sig – och allt fler kroppsdelar blir också på detta sätt utsmyckade, eller hur man nu ser på den saken. Hur som helst är ingenting nytt under solen. I veckans nummer av Kvällstunden berättas det om en tatuerad kvinna som upptäcktes som mumie i en grav i den ryska republiken Altaj 1993. Hon var 2 500 år gammal!