Gamle Mao skulle nog vända sig i sin grav om han fick veta hur ”amerikansk” och kapitalistisk hans kommunistiska nations allra största stad, Shanghai, ser ut i dag. Av Maos egen kulturrevolution 1966-70 – som gick särskilt hårt fram i just Shanghai, med sina världstillvända hamntraditioner – syns nu knappt ett spår. Och ändå är det under hans partis oinskränkta maktutövning som denna makalösa förvandling har åstadkommits. Shanghai anno 2016 är inte bara en provkarta på hur man kan bygga spektakulära hus på höjden, det är också ett shoppingparadis där det mesta av så kallad västerländsk livsstil kan köpas för pengar. Följ med Björn Gustavsson på hans resa till den spännande mångmiljonstaden i Mittens rike.
Mer ur veckans nummer
På ett tämligen obekvämt resavstånd har svenskarna Lars-Erik och Fredrik Norberg, far och son, hittat släktingar. Först måste de flyga över Atlanten till Edmonton i den västra halvan av Kanada, därefter ytterligare fyra timmar i luften till det lilla samhället Kugluktuk, längst upp i norra Kanda, vid Ishavet. Där finns Edna Elias, som har visat sig vara barnbarns barn till Fredrik Norbergs farfars farbror Petter, som vid 15-års ålder utvandrade och till slut hamnade i Kanadas vildmark, där han bildade familj. Totalt lär ett 70-tal personer i Kugluktuk vara släkt med Norbergs.
I konsten att slå hastighetsrekord på land och vatten har många försökt att göra sig odödliga. Men dessvärre har några av dessa visat sig vara precis lika dödliga som alla vi andra. Ett exempel är den brittiske gentlemannen John Cobb, som 1947 åkte bil utan mankemang i 633,8 kilometer i timmen på den platta saltöknen i Utah, USA men som råkade desto värre ut när han fem år senare skulle slå motsvarande världsrekord till sjöss. På den långsmala sjön Lovch Ness i Skottland, känd för sitt ”odjur”, tappade John Cobb i en verklig rekordfart kontrollen över sin båt och omkom.
Hon föddes i Paris av italienska föräldrar, hon hade Tyskland som bas i många år, hon turnerade över hela världen och sjöng på tolv olika språk. För säkerhets skull kunde hon tala de flesta språken också. Caterina Valente är en ännu levande legend i populärmusikens värld. Inte minst har hennes duetter med den engelsk-karibiske orkesterledaren Edmundo Ros blivit berömda. Den i dag 85-åriga Caterina, som bosatt sig I Schweiz som pensionär, är veckans nöjesprofil i Kvällsstunden.