Robert Kennedy tillsammans med Jimmy Hoffa. Fotot: IBL Bildbyrå

Kvällsstunden vecka 47 – 2017

Av amerikanska fackföreningsledare har bara en enda lyckats bli riktigt känd över hela världen: Jimmy Hoffa! Hoffa ledde med järnhand det fack som organiserade bland annat transportarbetare i USA. Han arbetade hårt för att förbättra villkoren för de lågavlönade medlemmarna – men också, och med tiden allt mer, för att tjäna sina egna intressen i fråga om pengar och inflytande. På vilken sida om lagen som Jimmy Hoffa verkade blev mer och mer ifrågasatt – inte minst av Robert Kennedy (på bilden tillsammans med Hoffa). 1967 dömdes Hoffa till 13 års fängelse för mutbrott, förfalskning, förskingring och försök att påverka domstolsjuryn. Men han blev villkorligt benådad redan efter fyra år, detta sedan han frikostigt bidragit till Richard Nixons presidentvalskampanj. Men den 30 juli 1975 tog det slut. Efter att hastigt ha ringt till sin fru från en telefonkiosk – på väg till ett möte med Anthony Giacalone och Anthony Provenzano, två av stadens maffiatoppar – är han spårlöst försvunnen.

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Mer ur veckans nummer

För 400 år sedan – alltså 1617 – var vårfloden och islossningen i Torne älv så kraftig att den tog med sig hela Särkilax kyrka på en vådlig milslång forsfärd. Sedan dess har ingen kyrka funnits där. Men nu håller en kopia av den gamla kyrkan på att byggas inne i den stora virkeshallen vid den i dag nedlagda Haapakyllä såg. Nästa sommar ska den ”nygamla” kyrkan vara på plats för att invigas.

Så här ska nya Särkilax kyrkan se ut enligt skissen i byggpärmen.
Eldsjälarna – Leif Toolanen och Jan Tollin, Övertorneå – leder kyrkbygget.

Den första kvinna som vann OS-guld i höjdhopp borde vara ihågkommen för evigt. Men icke så. Ethel Catherwood från Saskatoon i Canada är det nästan ingen utanför hennes hemland som kommer ihåg, trots den guldmedalj hon fick efter att ha hoppat 1,59 vid OS i Amsterdam 1928. Landsmännens stolthet över henne lever dock än i dag. Själv gick hon bort redan 1987.

Ethel Catherwood, en kvinnlig OS-pionjär.

Han böjde järnspett, rätade ut hästskor och lyfte 350 kilo med tänderna, Rickard Nilsson från Rockneby i Småland – eller Ricardo Nelson som han kallade sig som professionell atlet i USA. Han marknadsfördes som ”världens starkaste man”. På äldre dagar drev han framgångsrikt ett par resebyråer i Chicago.

Rickard Nilsson från Rockneby i Småland reste till USA och blev Ricardo Nelson och världens starkaste man. Han tjänade bra på det och gjorde dessutom kloka placeringar.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Veckans tidning

Prenumerera
på Kvällsstunden


Välj mellan:
Helår, Halvår, Kvartal eller Autogiro
(SEK) Endast 12 kr per nummer!*
 • Helår (52 nr) 610 SEK
 • Halvår (26 nr) 340 SEK
 • Kvartal (13 nr) 210 SEK
 • Autogiro 52 SEK / månad

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

Mejl: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB.
Ansvarig utgivare: Bo Pettersson.

Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Ingrid Sjödin-Lindström
  Ingrid Sjödin-Lindström
  2018-02-18T13:34:30+0000
  Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap. Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade. Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor. Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas. Hela tidningen läsvärd. Hälsar Ingrid i Västerbotten.
  Birgitta Nilsson
  Birgitta Nilsson
  2018-02-15T10:55:49+0000
  Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)
  Ann-Christine Eriksson
  Ann-Christine Eriksson
  2018-02-14T13:03:30+0000
  En mycket bra tidning!
  Ronny Wettervik
  Ronny Wettervik
  2018-01-18T08:28:20+0000
  Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här!
  Klicka på radion för att starta!

  radioRV7

  Kvällsstundens kundtjänst:
  Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
  Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
  Vår kundtjänst är bemannad:

  Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
  Lunchstängt mellan 12.00-13.00

  Telefon: 021-19 04 15
  E-post: Klicka här

  Prenumerationspriser:
  • Helår 610:–
  • Halvår 340:–
  • Kvartal 210:–
  • Autogiro: 52:–/månad
  Beställ din prenumeration här.

   

  Utlandsprenumeration:
  Helår: 1070:–, halvår 590:–
  Vill du prova tidningen?

   

  Erbjudande!
  Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

  Om tidningen:
  Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2017: 36 200 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Bo Pettersson. För mer information om tidningen, klicka här.

  Kontakt:

  Mejla chefredaktören
  Mejla webbansvarig
  Övriga medarbetare

  Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Organisationsnr: 556294-1665, Postadress: Box 1080 721 27 Västerås, Ansvarig utgivare: Bo Pettersson. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske.