Kvällsstunden vecka 49 – 2017

Ett land fullt av friskusar, inte bara manliga (som på bilden) utan även kvinnliga, gratulerar vi nu. Den 6 december 2017 är det nämligen på dagen 100 år sedan vårt östra grannland Finland blev en självständig nation. Det dröjde länge innan detta land med sin mycket tydliga språkliga identitet nådde sitt självständighetsmål. Från tidig medeltid och fram till 1809 hörde Finland till Sverige och kallades av de styrande i Stockholm för ”den östra rikshalvan”. Från 1809 och 108 år framåt var Finland ett ryskt storfurstendöme, efterhand allt hårdare hållet. Finlands första sekel i frihet har förvisso inte varit en dans på rosor, särskilt inte under krigsåren på 1940-talet, men med idogt arbete har ett rike att vara stolt över ändå kunnat skapas.

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Mer ur veckans nummer

Dagens amerikanske president Donald Trump skulle knappast ha vågat att så mycket som andas om att sparka den federala polismyndigheten FBI:s chef om denne fortfarande hade hetat J Edgar Hoover. Denne Hoover var i egen hög person som en stat i staten. Han tjänstgjorde under åtta presidenter, och alla var rädda för honom. Genom att föra ett eget register över alla slags makthavare och deras ömma punkter kunde Hoover informellt styra landet i den riktning han ville.

J Edgar Hoover hade hållhakar på de flesta, även presidenter...

Fanny Låstbom är ytterligare en i raden av framstående kvinnliga konstnärer runt skiftet mellan 1800- och 1900-talen som på grund av sitt kön aldrig erkändes efter förtjänst här i Sverige. Men i Paris, där hon bodde under många år, gick det bättre. Där umgicks hon också med storheter som Paul Gauguin, Carl Larsson, August Strindberg och Hugo Alfvén.

Två av Fanny Låstboms målningar. Det är först i våra dagar intresset för hennes konst har väckts här i Sverige.

Frankfurt am Main är skyskrapornas stad i Tyskland och kallas därför ibland för ”Mainhattan”. Genom sin roll som ekonomiskt maktcentrum i Europa – bland annat har Europeiska centralbanken sitt säte där – händer det också staden går under namnet ”Bankfurt”. Men Frankfurt har också mycket kultur att erbjuda, däribland den tyske ”nationalskalden” Johann Wolfgang von Goethes födelsehus.

Julmarknaden och Johann Wolfgang von Goethes födelsehus är två exempel på sådant turisterna väljer att besöka när de är i Frankfurt.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Veckans tidning

Prenumerera
på Kvällsstunden


Välj mellan:
Helår, Halvår, Kvartal eller Autogiro
(SEK) Endast 12 kr per nummer!*
 • Helår (52 nr) 610 SEK
 • Halvår (26 nr) 340 SEK
 • Kvartal (13 nr) 210 SEK
 • Autogiro 52 SEK / månad

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

Mejl: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB.
Ansvarig utgivare: Bo Pettersson.

Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Ingrid Sjödin-Lindström
  Ingrid Sjödin-Lindström
  2018-02-18T13:34:30+0000
  Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap. Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade. Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor. Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas. Hela tidningen läsvärd. Hälsar Ingrid i Västerbotten.
  Birgitta Nilsson
  Birgitta Nilsson
  2018-02-15T10:55:49+0000
  Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)
  Ann-Christine Eriksson
  Ann-Christine Eriksson
  2018-02-14T13:03:30+0000
  En mycket bra tidning!
  Ronny Wettervik
  Ronny Wettervik
  2018-01-18T08:28:20+0000
  Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här!
  Klicka på radion för att starta!

  radioRV7

  Kvällsstundens kundtjänst:
  Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
  Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
  Vår kundtjänst är bemannad:

  Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
  Lunchstängt mellan 12.00-13.00

  Telefon: 021-19 04 15
  E-post: Klicka här

  Prenumerationspriser:
  • Helår 610:–
  • Halvår 340:–
  • Kvartal 210:–
  • Autogiro: 52:–/månad
  Beställ din prenumeration här.

   

  Utlandsprenumeration:
  Helår: 1070:–, halvår 590:–
  Vill du prova tidningen?

   

  Erbjudande!
  Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

  Om tidningen:
  Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2017: 36 200 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Bo Pettersson. För mer information om tidningen, klicka här.

  Kontakt:

  Mejla chefredaktören
  Mejla webbansvarig
  Övriga medarbetare

  Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Organisationsnr: 556294-1665, Postadress: Box 1080 721 27 Västerås, Ansvarig utgivare: Bo Pettersson. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske.