Foto: IBL Bildbyrå

Kvällsstunden vecka 5 – 2018

Karriären hade börjat dala och orken hade börjat tryta för Edvard Persson när han – motvilligt – klev på lyxkryssaren Drottningholm på sensommaren 1946 för att resa över Atlanten och spela in filmen Jens Månsson i Amerika. Den färdiga filmen blev väl sådär, om man får tro kritikerna. Men för Edvard själv blev äventyret i USA på en och samma gång en enastående succé och ett kraftprov som hans slitna kropp och psyke aldrig riktigt återhämtade sig från. Den rundhylte skåningen togs emot som en kunglighet av den svenskamerikanska publiken. I Chicago kom mer än 20 000 personer för att se honom uppträda. Under den turné som genomfördes, utöver filminspelningen, uppgick publiken till sammanlagt över 500 000!

Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Mer ur veckans nummer

Delikatessbrödet, det lite ljusare och sprödare knäckebrödet, betraktar vi nog som något typiskt svenskt – precis som allt annat knäckebröd. Men faktum är att det, åtminstone delvis, har ett ryskt ursprung. Han som kom på hur man skulle göra, Julius Westerdahl, befann sig nämligen i S:t Petersburg när idén väcktes. Där hände det ibland att bagarna ställde degarna utomhus för att jäsas i kyla och han märkte att resultatet inte blev sämre om det föll några snöflingor eller rent av en hagelskur över degen…

Julius Westerdahl var mannen som började baka det spröda rågknäcket i Sverige. Inspirationen kom från Ryssland.

Av alla sällskapsspel som vi människor fördriver tiden med måste Monopol räknas till de mest klassiska. Men vem uppfann Monopolspelet? Jo, en amerikansk kvinna vid namn Elizabeth Magie. Hon konstruerade spelet för att visa folk hur dåligt det är med monopol i affärslivet.

Elizabeth Magie skapade de första spelen för hand. Med åren har spelet utvecklats en aning...

Den amerikanska journalisten Kathy Switzer var det första kvinna som deltog i Boston maraton. Genom att signera sin anmälan till loppet på samma sätt som hon undertecknade sina tidningsartiklar, med ”K V Switzer”, lyckades hon slinka in som deltagare med nummerlappen 261. Men när det upptäcktes att det hade kommit in en ”honkatt” bland maratonhermelinerna försökte både tävlingsledare och manliga löpare knuffa henne ut från banan – utan att lyckas. 50 år senare, vid 70 års ålder, gjorde hon om prestationen med samma nummer på bröstet och sprang i mål på en obetydligt sämre tid än första gången. Och nu var det många kvinnor med startfältet. För att hedra pionjären Kathy får inte längre någon annan deltagare i Boston maraton använda startnumret 261.

Kathy Switzer var 1967 den första kvinna som officiellt deltog i ett maratonlopp, det i Boston. När tävlingsledaren upptäckte henne försökte han slita av henne nummerlappen.
Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Kvällsstundens kundtjänst:
Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
Vår kundtjänst är bemannad:

Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
Lunchstängt mellan 12.00-13.00

Telefon: 021-19 04 15
E-post: Klicka här

Prenumerationspriser:
• Helår 610:–
• Halvår 340:–
• Kvartal 210:–
• Autogiro: 52:–/månad
Beställ din prenumeration här.

 

Utlandsprenumeration:
Helår: 1070:–, halvår 590:–
Vill du prova tidningen?

 

Erbjudande!
Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

Om tidningen:
Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2016: 36 700 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Bo Pettersson. För mer information om tidningen, klicka här.
Kontakt:
Mejla chefredaktören
Mejla webbansvarig
Övriga medarbetare

Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Bo Pettersson. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske.