2016 är nu snart till ända. 2017 står och väntar på att få ta över. Oroligt har det varit på många håll i världen under de senaste tolv månaderna. Klimatet har varit frostigt i många bemärkelser, särskilt mellan människor av olika nationaliteter, etniciteter och åsiktsriktningar. Desto mindre frostigt har klimatet i naturen varit. Men också det hör numera till orosmomenten för många människor i vår tid. Så frågan är vad vi kan vänta oss av det nya året. Ingen av oss vet. Men i stället för att oroa oss för en morgondag som vi ändå inte förmår att påverka kan vi ju önska varandra allt gott.
Bara det är en god början…
Mer ur veckans nummer
Hur Pippi Långstrump ska se ut vet vi ju lite till mans. Men vet vi vem som verkligen satte stilen på henne; som ritade de röda utstående flätorna, fräknarna i det spjuveraktiga ansiktet – och långstrumporna? Nej, det var inte Astrid Lindgren själv som höll i pennan. I stället var det en danskfödd illustratör som levde oroligt och som själv förkortade sitt liv. Ingrid Vang Nyman var namnet och du läser hennes historia i veckans nummer av Kvällsstunden.
Dominique Larrey är ett annat namn som kanske inte säger så mycket. Men också han gjorde avtryck för eftervärlden. I sin egentliga profession var han kejsar Napoleons fältläkare, men störst betydelse har han fått som skapare av världshistoriens första ambulans. Den ambulansen var visserligen hästdragen och helt utan blåljus. Men i alla fall…
Av världens sju underverk finns det spår och rester av sex: Zeusstatyn i Olympia, Artemisttemplet i Efesos, mausoleet i Halikarnassos, Kolossen på Rhodos, fyrtornet på Faros och förstås de ännu väl bevarande pyramiderna i Giza. Men det sjunde underverket, Babylons hängande trädgårdar, lyser helt med sin fysiska frånvaro. Men det kanske inte är så konstigt. Sentida forskare börjar nämligen misstänka att de inte alls fanns i Babylon (nära Bagdad) utan i stället 40 mil längre norrut, i Nineve.