Efter att Birgit från Eskilstuna – känd som Towa Carson – hade sjungit i Paul Anka Show ville hans manager träffa henne på deras skivbolag i Stockholm. Det var tal om en lansering i Amerika.
– Men jag åkte aldrig dit, jag struntade i det, förklarar hon.
Och det har onekligen gått bra ändå för den hemkära, numera 80-åriga, sörmländskan. Hennes distinkta sångröst har hörts i åtskilliga hitlåtar genom decennierna. Så sent som 2004 deltog hon i Melodifestivalen tillsammans med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. 25 låtar på Svensktoppen har hon också haft. Än i dag händer det att hon greppar mikrofonen, ibland i Leif Kronlunds storband, ibland tillsammans med Göte Wilhelmson, ibland på egen hand.
Mer ur veckans nummer
Rollatorn är en produkt som har fått ett stort genombrott. Här i Sverige räknar man med att det finns mer än en kvarts miljon rollatoranvändare i dag. Och det är faktiskt en helsvensk uppfinning. En poliodrabbad kvinna i Västerås, Aina Wifalk, var den som kläckte den banbrytande idén efter att hon sett en bokvagn framföras i hemstadens bibliotek. Något patent brydde hon sig aldrig om att ta ut och de royalties som hon ändå fick på försäljningen testamenterade hon till Nordiska Kyrkoföreningen på Costa del Sol.
Ännu mindre rik på sin genialitet blev den naivistiske konstnären Johan Erik Olsson i Edsbyn, även kallad Lim-Johan. Han fick själv aldrig ett öre för sina målningar på papp, men i dag är de mycket värda. I en trossbotten hittades nyligen en hittills okänd målning av Lim-Johan, och den såldes på Bukowskis för 500 000 kronor, i praktiken 612 500 kronor sedan en avgift på 22,5 procent tillkommit på slutbudet.
1936 började Helge Holmgren, strax norr om Skövde, att egenhändigt bygga ett bostadshus. Men efter tre år avbröt han byggnationen och lämnade det som hann bli färdigt av huset åt sitt öde sedan han fått nej av sin tilltänkta hustru. I 65 år fick det övergivna huset förfalla innan det slutligen revs – efter Holmgrens död.