Kvällsstunden vecka 7 – 2018

Det fanns en tid då spelfilmer utan levande människor uteslutande var tecknade. Men den tiden är förbi. I stället för tecknade ”skådisar” använder sig moderna filmskapare minst lika ofta av böjliga dockor som ser ut att vara av modellera, men som i själva verket består av vinyl, latex, metallarmaturer och så lite lera på ytan. En av världens mest framgångsrika producenter av den sortens film hör hemma i England och heter Aardman Studios. I 46 år har detta studioföretag utvecklat sin animationsteknik, och som tack för sin oändliga möda har det fått ta emot inte mindre än fyra Oscars-statyetter. Wallace & Gromit (bilden) är ett par av Aardmans populäraste figurer. Wallace är en misslyckad uppfinnare och Gromit hans något smartare hund.

Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Mer ur veckans nummer

Ester Ringnér-Lundgren fick aldrig något Nobelpris i litteratur, inte heller något Augustpris eller något annat fint i den vägen. Och bland landets bibliotekarier hade hon inget gott rykte. Men hennes böcker – särskilt flickböckerna om Lotta – sålde i stora upplagor. Totalt hann hon skriva 135 barn- och ungdomsböcker under sitt liv – vid sidan av yrkesarbetet som lärarinna. 12 år efter sin död kom dessutom ett litterärt sällskap att bildas till hennes ära.

Ester Ringnér-Lundgren, författarinnan bakom de populära Lotta-böckerna, skrev också böcker under pseudonymerna Beril Björk, Kaj Rignér och Merri Vik.

Fettisdagen, som infaller denna vecka, är på de flesta håll i landet den dag då det ska ätas semlor. Men i Alfta i Hälsingland är ytterligare en tradition förknippad med denna dag. Där klär barn i åldrar från fem till tolv år ut sig till fettisdagsgubbar och går genom byn för att tillskansa sig olika sorters gåvor: bakverk, godis och reklamartiklar. Ursprungligen var seden en slags fattigvård.

Fettisdagsgubbar från Alfta.
Foto: Nordiska museet

Gymnasten Karin Lindberg, gift Lindén och bosatt i Örebro, tävlade i tre olympiska spel: London 1948, Helsingfors 1952 och Melbourne 1956. Dessutom sprang hon in med den olympiska elden på Stockholms Stadion när Ryttarolympiaden skulle invigas 1956. Vid olympiaden i London borde hon egentligen ha fått en guldmedalj, eftersom hon där vann grensegern i hopp. Men på den tiden var de olympiska gudarna snåla med medaljerna, särskilt till kvinnor. Vid Helsingfors-OS 1952 fick Karin ta emot guldmedaljen i truppgymnastiken – bara för att omedelbart lämna den visaren till truppens ledare. Ett diplom som hon fick behålla i stället för medaljen har olyckligtvis förkommit efter att ha lånats ut till en utställning.

Karin Lindén med facklan på Stockholms Stadion 1956. Foto ur All Sport. Infälld utövar hon sin idrott.
Uppe till höger: Karin Lindén i dag. Foto: Hans Brattberg
Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Kvällsstundens kundtjänst:
Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
Vår kundtjänst är bemannad:

Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
Lunchstängt mellan 12.00-13.00

Telefon: 021-19 04 15
E-post: Klicka här

Prenumerationspriser:
• Helår 610:–
• Halvår 340:–
• Kvartal 210:–
• Autogiro: 52:–/månad
Beställ din prenumeration här.

 

Utlandsprenumeration:
Helår: 1070:–, halvår 590:–
Vill du prova tidningen?

 

Erbjudande!
Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

Om tidningen:
Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2016: 36 700 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Bo Pettersson. För mer information om tidningen, klicka här.
Kontakt:
Mejla chefredaktören
Mejla webbansvarig
Övriga medarbetare

Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Bo Pettersson. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske.