Järbo församling i Sandvikens kommun tillhör Uppsala stift och är belägen i inre Gästrikland kring Jädraåns dalgång. Här uppfördes ett kapell 1856, som Järboborna själva bekostade och som också användes som skolhus.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
När kapellet var byggt behövde de inte ta sig de 13 kilometrarna till Ovansjö kyrka. Istället kunde nu en präst från Ovansjö komma till Järbo och hålla gudstjänst var tredje söndag. 1860 fick Järbo en egen Kapellpredikant, Alfred Steinmetz som också var skolans lärare.
I mars samma år som den nya läraren tillträdde hände en mycket allvarlig sak när taket på kapellet rasade in på grund av snötyngden.
Yttersta dagen
I sakristian hade 60 till 70 barn undervisning denna dag. Som tur var kom ingen av barnen till skada, eftersom sakristian var intakt. Ett av barnen blev så rädd, så han sprang hem i tron att den yttersta dagen var kommen. För sin mor berättade han att kyrktaket rasat in, ”Hä ä slut nu Mor”, vilket blev ett talesätt i bygden.
Järboborna bestämde sig snabbt att de skulle bygga en ny kyrka. Allmänheten samlade in pengar och församlingen tog upp kollekt. Under tiden kyrka saknades fick ett torkhus, en så kallad ria, användas.
Riktiga klockor
I juni månad år 1863 kunde ärkebiskopen Henrik Reuterdahl inviga den nya kyrkan, som ritats av conducteuren M A Spiering och kaptenen vid Helsinge regemente L E Åhrman. Långhuset är treskeppigt och har korsarmar i väster och öster och byggt i timmer och beklätt med liggande panel, både invändigt och utvändigt. Interiören präglas av en modern träarkitektur. Mittskeppet är en fackverkskonstruktion som bärs upp av smala åttkantiga träkolonner och på båda sidorna om koret ligger två mindre rum. Det östra är sakristian och det västra skrudkammaren.
1880 fick kyrkan riktiga kyrkklockor, gjorda av klockgjutaren Johan A Beckman i Stockholm. Men det dröjde mer än trettio år innan kyrkan fick värme installerad. 1914 kunde man hålla en ljusfest när kyrkan fick elektrisk belysning. 1953 restaurerades Järbo kyrka vilket väsentligt förändrade kyrkorummet. Kyrkan fick en altartavla Påskmorgon målad av Olle Hjortzberg som sattes upp där det tidigare suttit ett färgat fönster, som numera pryder dopkapellet. På altaret står det i dag ett glaskors.
Inte så lyckat
Predikstolen fick också en liten ändring vid renovering när man sänkte taket. Övrig inredning som tillkom vid denna tid var den vackra dopfunten i granit, ritad av arkitekten Georg Rudner och donerad av kyrkliga syföreningen. 1987 fick kyrkan ännu en dopfunt gjord i trä av Erik Hagström från Järbo. På höger sida vid koret sitter den vackra träreliefen ”Vårt dagliga bröd”, som är gjord 1977 av bildhuggaren och skulptören Per Nilsson-Öst.
En större förändring gjordes när man tog bort båda trapporna till läktaren, vilket man insåg på 1990-talet inte var så lyckat av säkerhetsskäl och därför monterades en ny trappa.
Järbo kyrka har under modern tid varit utsatt för inbrott två gånger. 1989 lyckades man spränga kassaskåpet, där församlingen förvarade kyrksilvret. Tyvärr har det förblivit borta.
Seved Johansson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!