VM i ishockey väntar runt hörnet, den 10-26 maj i Slovakien. Är det dags för ännu ett svenskt VM-guld? I så fall det tolfte i ordningen. En som vet hur det känns att höja VM-bucklan är den legendariske, hårdtacklande backbjässen Lasse Björn. Han var med och vann guld både 1953 och 1957, de två första svenska vinsterna.
Under närmare två decennier, på 1950- och 60-talet, var han den store profilen utåt, tillsammans med Sven Tumba och Rolle Stoltz.
– Det finns många minnen att ösa ur, jag tog hem mitt första VM-guld redan 1953 i Schweiz, men VM-segern i Moskva 1957, inför 55 000 åskådare i jättelika Leninstadion, tar nog ändå priset, säger Lasse om sin mest minnesvärda insats i hockeyrinken.
Gastkramande
Oavgjort mot Sovjet i avslutningsmatchen skulle räcka till guld för Tre Kronor, eftersom ryssarna bara fått 2–2 mot tjeckerna, medan svenskarna besegrat tjeckerna med 2–0.
– I finalen hade vi ett underläge med 2-4 men kämpade oss tillbaka in i matchen som slutade 4-4. Lille Eilert ”Garvis” Määttä gjorde det avgörande solomålet, 9.18 in på tredje perioden, berättar Lasse.
– Det var gastkramande matchen igenom. När åtta minuter återstod av matchen tog ryssarna ut sin målvakt och kunde spela med en extra forward för att få in ett segermål. Trycket mot vårt mål blev konstant, men tack och lov var Thord Flodqvist i målet helt omutlig. Och det trots att han haft halsfluss och legat febersjuk.
I slutperioden fick Flodqvist dessutom mota ett hårt slagskott som studsade mot kindbenet och rev upp ett stort sår. Han svimmade av en kort stund, men efter några minuters omplåstring i avbytarbåset var han åter i spel. Någon ansiktsmask användes inte på den tiden.
Ekorrens förtjänst!
– Direkt efter slutsignalen kramade hela laget om ”Garvis” Määttä så han var nära att tappa andan och Sven Tumba skrek i falsett ”dé är ekorrens förtjänst!, dé är ekorrens förtjänst!”, säger Lasse och skrattar. ”Garvis” var ju huvudet mindre än Tumba.
– Som kapten stod jag högst upp på prispallen och fick ta emot VM-bucklan, blomster, och gratulationer av olika potentater, varpå den svenska nationalsången skulle spelas, men åtskilliga minuter gick och absolut ingenting hände.
– Det var knäpptyst i stadion. Då hojtade grabbarna som stod på led bakom mig:
”Sjung nåt, Lasse” och så klämde vi i med ”Helan går” för full hals.
– Ryska ministrar och marskalk Zjukov stod i stram givakt och trodde nog att vi sjöng vår nationalsång a capella! Svenske ambassadören Sohlman med sällskap, var de enda som förstod vår spontana yttring – till fullo.
Ryssarna var säkra på seger
Efter mycken palaver lyckades den ryska, manstarka militärorkestern få notbladen på plats och spelade den svenska nationalhymnen, samtidigt som Sveriges flagga gick i topp – ett mäktigt scenario för den jättelika, omtumlade ryska publiken. Ryssarna hade varit så säkra på seger, att man bara sett till att ha den ryska nationalsången fanns tillgänglig!
– Den ryske lagkaptenen Sologubov tittade upp mot mig och log. Han tyckte vi var mycket värdiga vinnare!
Valde att sluta i landslaget
Lasse blev den första av våra hockeylegender som spelat över 200 landskamper i Tre Kronor, och under sex års tid var han lagkapten, från 1956 till 1961, då han valde att sluta spela i landslaget.
– Det ekonomiska bortfallet blev alltför stort, så jag valde att ta hand om familj och jobb istället, säger Lasse och minns vad gamle förbundsordföranden, borgarrådet Helge Berglund, sa till honom när han fick vetskap om att Lasse skulle sluta i Tre Kronor:
”Men det är en ära att få spela för landslaget!”
– Då svarade jag borgarrådet: ”Ja, tänk om man kunde mätta barnen med ära, men för mig fungerar det inte!”
Då blev Berglund tyst, minns Lasse.
Efter landslagskarriären och sina 17 säsonger i högsta serien blev han tränare och lagledare och ingick under 1980-talet i Djurgårdens styrelse och visade där samma ledarskap som han hade som spelare.
Lasse Björn, Rolle Stoltz och Sven Tumba har alla varsin tröja upphissad i taket på Hovet i Stockholm. Denna trio är de mest kända spelarna i den generation Djurgårdare som spelade hem nio SM-guld på 14 år.
Och Lasse är unik – han var med och vann alla nio.
Tomas Larsson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!