Till julen visar SVT det storpolitiska dramat Whisky on the rocks med Rolf Lassgård som statsminister Thorbjörn Fälldin. Serien handlar om när den ryska kärnvapenbestyckade ubåten U-137 gick på grund nära en hemlig militärbas i Blekinge skärgård 1981.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Statsministern blev tvungen att lösa konflikten och undvika en väpnad konflikt med Sovjetunionen och i förlängningen ett världskrig mellan kärnvapenmakterna Sovjetunionen och USA.
Serien om ubåtsdramat är en satir om sex program skriven av Jonas Jonasson, som skrev 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann. Den beskriver hur det lilla Sverige plötsligt hamnade i storpolitikens centrum. Många undrade hur den ”sävlige” piprökande statsministern, Thorbjörn Fälldin, bonden med kontor i köket hemma i Ramvik i Ångermanland, skulle klara detta dilemma. Han var van att dra allt i ”långbänk”, ett ord han själv skapade, men nu måste allt gå i raketfart.
Thorbjörn Fälldin växte upp på ett mindre jordbruk i byn Ås där han arbetade på föräldrarnas jordbruk, som han snart skulle ta över med sin hustru Solveig. Thorbjörn blev medlem i Bondeförbundets ungdomsförbund och var en ung lovande politiker som hamnade i kommunfullmäktige. Han var envis och engagerad men få i Ångermanland såg honom som någon som skulle bli riksdagsman. Det var en tillfällighet som förde honom dit, det skulle bli extraval till andra kammaren i juni 1958 för att besluta om en ny pensionsreform, ATP (allmänna tilläggspensionen).
Det var ingen, inte ens i det lilla Centerpartiet, som trodde att partiet skulle få något mera mandat än för partiledaren Gunnar Hedlund. Thorbjörn Fälldin sattes upp på listan som utfyllnad. Men den unge färgstarke politikern Fälldin attraherade folk och han jobbade intensivt med att profilera sig och blev omskriven i tidningarna. Sensationellt nog gav det 32-årigen en riksdagsplats.
Internationellt känd
Senare växte Centerpartiet, i samband med debatten om kärnkraft, och blev det största borgerliga partiet. Fälldin ville stoppa utbyggnaden av kärnkraften.
I riksdagsvalet 1973 fick partiet 25,1 procent av rösterna. Vid riksdagsvalet 1976 fick partiet 24,1 procent av rösterna, vilket gjorde att Fälldin kunde bilda en borgerlig regeringskoalition. Thorbjörn Fälldin blev Sveriges första borgerliga statsminister sedan 1936.
Fälldin blev internationellt känd och omtalad som statsminister under U 137-krisen oktober-november 1981. Det var då den värsta militära och politiska krisen i Sverige sedan andra världskriget inträffade när den kärnvapenbestyckade sovjetiska ubåten U 137 gick på grund i Karlskronas skärgård.
Medan Sovjetunionens ledare Leonid Breznjev och USA:s president Ronald Reagan hetsade upp sig var Sveriges piprökande statsminister Fälldin lugn som en filbunke. Han skulle inte vika ner sig för Sovjetunionens hot mot vårt land och var mycket bestämd när han gav order till kommendörkapten Anders Karlsson att hålla gränsen.
Riktade k-pistar
Allt började tidigt på morgonen den 28 oktober på Sturkö. Fiskarna Ingvar Svensson och Bertil Sturkman hade varit ute på sjön och sett att det låg en tunn oljefilm över vattenytan. Tillbaka på Sturkö gick Svensson hem medan Sturkman gav sig ut med båten igen. Vid Torumskär upptäckte han att det stod en ubåt halvt uppe på grundet. Klockan var strax före tio på förmiddagen. Ubåten var svart och han kunde inte se någon beteckning. I tornet såg han däremot ett antal män som tittade på honom med kikare och riktade k-pistar mot honom när han kom nära.
Sturkman åkte tillbaka hem och ringde marinen i Karlskrona. De trodde inte på honom men lovade att undersöka saken och efter en dryg timme var de på plats i Gåsefjärden. Fiskarna på Sturkö hade även tagit kontakt med pressen och före klockan ett sände Sveriges Radio nyheten om att en ubåt gått på grund i Blekinge skärgård.
Flera fel på u-båten
Bara en stund tidigare klättrade kommendörkapten Andersson över från vadettbåten Smyge till ubåten som hade den sovjetiska örloggsflaggan. Ingen i ubåtsbesättningen pratade engelska så Andersson fick först inga svar på sina frågor. När han försökte på tyska blev han snart presenterad för ubåtens befälhavare, Gusjtin. Andersson fick veta att de fått fel på såväl radiopejlen och gyrokompassen som navigationssystemet och ekolodet och att det var orsaken till att man gått på grund på svenskt vatten.
Kustbevakningen skickade ut flera örlogsfartyg och man omringade ubåten. Utrikesminister Ola Ullsten kontaktades av Sovjet genom ambassadör Jakovlev i Stockholm. Han krävde att sovjetiska örlogsfartyg skulle få gå in i skyddsområdet och bärga ubåten. Fälldin och regeringen avslog begäran. Trots regeringens nej begav sig ändå ett ubåtsbärgningsfartyg, eskorterat av två stora och tio mindre sovjetiska örlogsfartyg, mot Sverige. Bevakningen av den svenska gränsen skärptes. Svensk militär med skarpa vapen sattes ut på strategiska platser och genom att sätta upp stora strålkastare som riktades mot ubåten hade man full uppsikt.
Hotfulla fartyg
Uppgifter kom fram 2006 att svensk militär hade en detaljerad plan för hur den sovjetiska u-båten skulle intas. 24 kustjägare skulle fungera som anfallsstyrka och ta besättningen till fånga och överlämna den till polis samtidigt som ubåten skulle bogseras till Karlskrona. Men planen behövde aldrig sättas i verket.
Kvällen den 29 oktober, bara ett knappt dygn efter att ubåten hittats, ankrade tio sovjetiska örlogsfartyg hotfullt strax utanför svenskt territorialvatten. Samtidigt drog Sovjet tillbaka sitt krav på att själva få bärga ubåten.
Statsminister Fälldins tuffa hållning och den svenska militära kapaciteten gjorde att ryssarna förstod att en konflikt inte skulle gynna ryssarna. I stället började de förhandla med Fälldins regering. Efter att representanter från FOA undersökt ubåten på nära håll och konstaterat att båten var kärnvapenbestyckad, skärptes dock läget. Efter diplomatiska samtal på hög nivå kom en hemlig överenskommelse till stånd. Under fredagsmorgonen den 6 november lossades U 137:s förtöjningar och ubåten fick bege sig ut på internationellt vatten där svensk militär lämnade över ubåten till den sovjetiske viceamiralen.
Galen och tankeväckande satir
Miniserien som har premiär i SVT under julhelgen bygger på de dramatiska händelserna i Östersjön 1981. Inspelningrna gjordes i Blekinge och Litauen under förra hösten.
Rolf Lassgård beskriver Whisky on the rocks som en galen och tankeväckande satir.
– Det ska bli otroligt spännande att få vara med i en serie om en av de historiska händelser där oskyldiga Sverige vaknar upp till en ny verklighet som dessutom nästan överträffar dikten, säger Rolf Lassgård i ett pressmeddelande.
Få kunde väl ana att den ”sävlige” bonden och piprökande statsministern Thorbjörn Fälldin skulle våga sätta hårt mot hårt mot Sovjetunionen, och gå segrande ur kampen och hamna i världspressens strålkastarljus. Men Rolf Lassgård ger en annan bild.
– Jag ser också fram emot att med kärlek få gestalta Thorbjörn Fälldin, en ledare som inte bara var politiker utan också fast förankrad i en verklighet utanför regeringskansliet. Något som jag tror hade stor betydelse när den här historien briserade, säger han.
Sven-Åke Henriksson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!