Julstjärnan har sitt ursprung i Centralamerika och är i sin normala miljö en buske eller ett litet träd. Växten är extremt känslig för kyla och tycker om att stå ljust och soligt.
Legendomspunnen stjärna lyser upp
Dela på facebook
Dela på Facebook

När julen närmar sig fylls butikernas blomsteravdelningar av vackra julstjärnor som piggar upp omgivningen med sina röda högblad. För de flesta är julstjärnan en krukväxt som man slänger sedan den har tappat sina blad.

 

Julstjärnan är en törelväxt med det latinska namnet Euphorbia pulcherrima. Artnamnet pulcherrima uppges betyda ”mycket vacker” eller till och med ”allra vackrast”. 

Skönheten finns naturligtvis i betraktarens öga, men julstjärnan passerar man i vilket fall som helst inte utan att se den. 

Den har sitt ursprung i Centralamerika och i sin naturliga hemvist växer den till en buske eller ett mindre träd. Det som vi lägger märke till hos julstjärnan och något slarvigt kallar blomma är dess högblad. Vanligast är röda högblad, men även andra röda nyanser och vita kan man få se. Blommorna är små och gula och sitter innanför högbladen. 

 

Mexikansk eldplanta

Joel Roberts Poinsett från Charleston i South Carolina anses vara den som introducerade julstjärnan i USA, varifrån den sedan spreds till Europa. Poinsett hade utsetts till ambassadör i Mexiko 1825 och hans stora hobby var botanik. Redan 1826 hade han tagit med sig den mexikanska ”eldplantan” över gränsen och börjat odla den hemma. Poinsett hade ”gröna fingrar” och fick tidigt erkännande för sin framgångsrika odling av växten som också kom att bli känd under namnet Euphorbia Poinsettia.

Man kan tycka att julstjärnan är en olämplig växt att bli vald till symbol för julen i vår del av världen. Den är nämligen känslig för kyla. Om temperaturen faller under dess toleransnivå, tappar den bladen. I övrigt ska man helst hålla jorden något fuktig för att den ska trivas. 

 

Högbladen liknar en stjärna

Kopplingen till julen har den fått genom att de röda högbladen liknar en stjärna och därmed ses som en symbol för Betlehemsstjärnan som ledde de vise männen till Jesus. Den röda färgen symboliserar då Kristi blod. I sina naturliga hemtrakter blommar den vid jultiden. Om ett vildväxande exemplar sattes i våra boningsrum, skulle hållbarheten bli kort. Med de moderna hybriderna, som utsätts för tillväxthämmande medel, har man lyckats få fram låga exemplar som är användbara och hållbara också på våra breddgrader. Man läser ibland att julstjärnan är giftig. Snarare kan man påstå att den inte är ätlig. Om man äter en större mängd blad, kan man råka ut för de olägenheter som nämns, det vill säga illamående, kräkningar och diarré. Med tanke på att den inte är läcker, så lockar den inte heller till onödig konsumtion. Den vita växtsaften kan för övrigt orsaka hudirritation.

 

Medicinalväxt

Det uppges att julstjärnan har viss medicinsk användning i Mexiko. Den mjölklika växtsaften, som liknar latex, påstås kunna avlägsna vårtor. Samma kur har använts på andra hud­åkommor. Växtsaften har även kommit till användning vid borttagning av oönskad hårväxt. För att befrämja mjölkproduktionen hos kvinnor har dessa ätit växtens blad antingen råa eller kokta. Man kunde även göra ett ”grötomslag” som smordes på moderns rygg.  Utvändigt har bladen också använts mot diverse inflammationer. Man har hettat upp bladen och lagt dem på det värkande stället eller gjort en dekokt av blad och blommor och sedan dränkt in en kompress med vätskan. Infusion av julstjärna har dessutom använts vid förkylning, hosta, halsont, bronkit och liknande. Vissa hjärtbesvär har också behandlats med denna infusion.

 

Flertalet legender

Det finns ett flertal legender som förknippas med julstjärnan. En av dem som har samband med julen lyder ungefär så här: 

Pepita var en fattig mexikansk flicka som inte hade någon present att ge Jesusbarnet vid gudstjänsten på julaftonen. På väg till kyrkan försökte hennes kusin att muntra upp henne. ”Pepita, jag är säker på att även den minsta gåva som ges av någon som älskar honom, kommer att göra Jesus lycklig.” Pepita, som inte visste vad hon kunde ge, plockade en liten bukett av ogräs som växte vid vägkanten. Hon skämdes för sin ringa gåva, men när hon gick fram till altaret i kyrkan kom hon ihåg vad kusinen hade sagt. Hon knäböjde och satte buketten längst ner i julkrubban. Plötsligt brast buketten av ogräs ut i röda blommor. Alla som såg blommorna var säkra på att de hade sett ett mirakel. Allt sedan den dagen kallades de röda blommorna ”Flores de Noche Buena” (den heliga nattens blommor).

En annan mer krigisk legend utspelas i en tid innan aztekerna hade erövrat den del av Mexiko som omger nutida Taxco. Människorna där odlade julstjärnan och betraktade den som en helig växt. På den tiden var julstjärnan vit. Aztekernas mäktiga arméer besegrade lätt bondearmén som försökte försvara Taxco och lämnade få överlevande efter sig när de införlivade området i sitt imperium. Hösten efter erövringen fick de överlevande se en märklig syn. Julstjärnan började bli röd i stället för vit. De gamla gudarna i Taxco ville på detta sätt visa lokalbefolkningen att ingen, inklusive erövrarna, någonsin skulle få glömma de som föll offer för de grymma angriparna.  

 

Färgade tyg och läder

Aztekernas krigare ska enligt en version ha fått ”cuetlaxóchitl”, som julstjärnan då benämndes, som ett tecken på seger medan en annan version anger att den var en offergåva till den som hade dött i strid. 

Det tycks emellertid vara klart att man i det antika Mexiko inte  använde växten enbart som dekoration eller i ritualer som hade med krig att göra. 

Den nyttjades också till att färga tyger och läder. På aztekernas språk nahuatl betyder cuetlaxóchitl ”läderblomma”, även om sambandet med att pigmentera djurhud kanske inte är den främsta anledningen till detta.

 

Karl-Olof Hallman

Dela på facebook
Dela på Facebook

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 33 reviews
drivs av Facebook
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Gunilla Segerlund
Gunilla Segerlund
2021-11-13T14:29:34+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. Min tidning skickar jag vidare till några... pensionärer som inte har råd att köpa egna tidningar, så den är välläst. Skriver också av en del äldre recept som glömts bort idag. Bra. Tack för en mycket bra tidning.läsa mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7