Vad bakade vår förfäder för kakor på 1800-talet? Vad fanns i deras grytor? Ja, bak- och matrecepten från 1800-talet är inte många. Det var därför en smärre skräll när Olof Hedengren återupptäckte en undangömd receptsamling efter sin farfars mor i ett hembygdsarkiv i Närke. Det räckte till en hel bok om förmoderns kunskaper – och han lät bagerskan Ann-Marie Waern provbaka recepten.
Kvinnorna hade en förr en mycket större betydelse än vi vill tro i dag. Det säger Olof Hedengren, 79, och fortsätter:
– De använde många ägg i sina recept. Det kan bagerskan Ann-Marie Waern konstatera efter ha provbakat några av Lina Hedengrens kakrecept, bland andra sockerspånen, smörbröden och godrånen.
– Ja, det var väl så här det var på landet förr. Man hade höns och tog vara på deras ägg, säger Ann-Marie Waern…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel och följetongar?
Köp ditt exemplar av senaste Kvällsstunden för endast 13 kronor genom att ladda ner din tidning HÄR
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!