Emy Storm, som vi ser här ovan, mötte Harry Martinson (till höger) i samband med filmatiseringen av hans roman. Det var då hon upptäckte att det var hennes barndoms luffare, farbror Harry!
Luffaren Harry blev Nobelpristagare
Dela på facebook
Dela på Facebook

I sin barndom mötte Emy Storm luffaren Harry. Det skulle visa sig vara ett kulturellt möte som de båda skulle komma ihåg många år senare, under inspelningen av filmatiseringen av romanen ”Vägen till Klockrike”.

 

Emy Storm (1925–2014) var en skådespelerska som hade stora framgångar inom såväl film som teater. Kritikerna rosade henne för gestaltningen av arbetarhustrun i Bo Widerbergs film Kvarteret Korpen, som hade premiär 1963. För den breda publiken blev hon känd och ihågkommen som Emil i Lönnebergas mamma i Astrid Lindgren-filmerna i början på 1970-talet. I flera decennier var hon framgångsrik på Malmö stadsteater. Hennes väg till dessa framgångar var lång och svår, ty hennes bakgrund var ovanlig för ett skådespelarliv.

 

Tog väl hand om luffare

Emy föddes och växte upp i Alfta, en socken i södra Hälsingland som på den tiden var starkt präglad av skogslivet. Fadern verkade som småbrukare på somrarna, som kolare på höstarna och som flottare på vårarna. Han levde därför i avlägsna skogskojor stora delar av året. Modern var hemmafru som ofta arbetade som kocka åt andra arbetslag av körare och huggare. Hennes barn fick följa med henne under dessa period-er och även de bo i skogskojorna och hjälpa till med sysslor i de primitiva köken. 

Modern var pingstvän och Emy började tidigt i Filadelfia-församlingens söndagsskola. Vid tolv års ålder blev hon frälst. På församlingspastorns uppmaning vittnade hon och visade redan då att hon hade talets gåva: ”Himlens glädje är som disken, den tar aldrig slut.”

Från barndomen hade Emy genom livet med sig en stark minnesbild av luffaren Harry. 

Harry var en ung man som i 1930-talets depressionstider luffade runt i hela landet och tiggde sig fram när det gällde mat och husrum. Emys mor fann det självklart att hjälpa de utsatta, ty hon hade genom sitt eget hårda liv lärt sig att vara givmild mot de behövande. Harry var försynt och vänlig och trots att han endast bad att få övernatta i småbrukets hölada så fick han ligga i ett eget rum på husets vind. Innan det var dags för sömn fick han deltaga i familjens kvällsmål.

 

Berättade historier för barnen

Efter kvällsmålet började Harry berätta för barnen om sitt liv som sjöman på världshaven. Det visade sig att Harry var en överdådig berättare som helt fångade lyssnarnas intresse. Till Emys stora förtjusning återkom Harry till familjen i Alfta följande vår då han återigen förnöjde familjen med sina berättelser. När Harry gav sig av nämnde han att han skulle vandra mot Stugsund nära Söderhamn och söka hyra på ett fartyg. 

Senare i livet tänkte Emy på Harry. Hon undrade ofta över hans bakgrund och öde – hon anade inte att hon långt senare skulle möta Harry på ett överraskande sätt och i ett helt annat sammanhang.

När Emy fyllt 14 år började livets allvar för henne. Hon reste till Stockholm och arbetade som piga hos en familj på Östermalm. Av en slump fick hon senare anställning som brickflicka på ett kafé nära Odeonteatern, varigenom hon fick kontakt med skådespelarna. Emy blev intresserad av att pröva på teaterlivet. 

 

Mötte Harry igen

När hon begärde ledigt för att ta teaterlektioner fick hon detta på ett villkor: Hon måste underhålla gästerna på en stor middag. Påföljande dag blev hon kallad till ett samtal med chefen. Hon bävade, trodde att hon skulle få en utskällning och hennes glädje blev mycket stor när chefen berättade att styrelsen hade beslutat att bekosta hennes teaterutbildning.

Emy blev antagen till Dramatens elevskola i Stockholm. Redan under utbildningen fick hon uppdrag på scenen. Bland annat deltog hon i Ingmar Bergmans uppsättning av Tolvskillingsoperan på Intiman i Stockholm i början på 1950-talet. I den vevan blev hon antagen till en betydande roll i filmen Vägen till Klockrike, vars förlaga var romanen med samma titel, en storsäljare som utkom 1948. En dag meddelade regissören att de skulle få besök av bokens författare Harry Martinson, som då var mycket känd för sina lysande texter och sin svåra barndom.

När författaren infann sig på inspelningsplatsen blev Emy chockad – det var ju den snälle luffaren Harry, som hon mött tidigare i livet hemma i Alfta! Emy tog nu reda på allt om Harry Martinson genom att läsa om honom och gå igenom de litterära verk, som han utgivit. Hon fick klart för sig att Harry föddes i Blekinge 1904 och att han som sexåring blev omhändertagen av Jämshögs kommun därför att hans far avlidit och för att hans mor emigrerat till Amerika. 

Till sjöss och på luffen

För Harry och hans fyra systrar blev det sockengång bland jordbrukare i socknen som på auktion lovade att svara för barnens uppehälle för den lägsta kostnaden. Efter en kort tid på Skeppsgossekåren i Karlskrona gick Harry till sjöss omkring 1920 som däckspojke. 

I perioderna mellan sjöresorna var han arbetslös och ägnade sig då åt att luffa. Hans vandringar sträckte sig över stora delar av Skandinavien. Under luffarlivet kom han i kontakt med konstnärer och författare, vilket förde honom in på författarbanan. 1929 debuterade han med diktsamlingen Spökskepp. 

Samma år gifte han sig med Moa Martinson och flyttade till hennes torp i Sorunda. Sina upplevelser till sjöss skildrade Harry i böckerna Resor utan mål och Kap Farväl i början på 1930-talet. Av berättelsen framgår att Harry tjänstgjorde på 18 olika fartyg med skilda arbeten såsom jungman, eldare och kollämpare.

 

Kände igen historierna

Emy Storm kände igen en del av berättelserna i böckerna. Fragment av dessa skildringar mindes hon från Harrys berättelser i barndomshemmet. Den aktuella filminspelningen Vägen till Klockrike, som Emy då var upptagen med, handlade om luffaren Bolle från början av seklet och betraktades som en luffarroman. Även här återfann Emy fragment i berättelsen som hon tidigare hört från Harry. Det var ju naturligt att Harry vävde in sina egna upplevelser  genom land och rike.

Här slutar historien om mötena mellan Emy och Harry. Det skall tilläggas att Harry krönte sin bana genom att han utgav rymdeposet Aniara 1956 och tilldelades Nobelpriset i litteratur 1974. Harry Martinsson avled 1978 under tragiska omständigheter, men det är en annan mycket sorglig historia.

 

Bror Richard Svärd

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 28 reviews
drivs av Facebook
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7