En elmontör från Norberg grundade företaget Luxor, som gjorde Motala till en radiometropol där det tillverkades radioapparater ”för svenska mottagningsförhållanden”.
När radio började kunna höras i början av 1920-talet i Sverige var det en kristallmottagare med hörlurar som användes. Den ersattes snart av radiomottagare med elektronrör och högtalare. Innan Radiotjänst (i dag Sveriges Radio) startade sin verksamhet med sändningar den 1 januari 1925 var det privata svenska och utländska sändare som gällde.
Redan från 1923 var det radioapparater av märket Luxor som kom att dominera den svenska marknaden. Företaget var duktigt på marknadsföring och sade bland annat i reklamen att ”Så skall god svensk radio låta”.
Enligt Luxor var apparaterna byggda av svenskar för svenska mottagningsförhållanden. Apparaterna påstods ha utmärkt bra ljud beroende på speciella Luxor Briljant-högtalare med extra stark magnet. Företaget sålde en mängd modeller i olika prisklasser, från enkla bordsmodeller till stora exklusiva radiomöbler. Under åren tillkom tillverkning av grammofoner, bandspelare, TV och datorer men det var radioapparater som var huvudprodukten.
Företaget såldes
Luxor hade många återförsäljare men också egna butiker. Bolaget tillverkade egna svenska radioapparater ända till 1976. Den internationella konkurrensen ledde då till att den egna tillverkningen upphörde och i stället köptes apparater från Asien som såldes under Luxors varumärke. Efter ett kortare statligt övertagande gick finska Nokia in som huvudägare 1984. Luxor kom senare att splittras, olika verksamheter såldes. Varumärket Luxor ägs numera av ett turkiskt företag för tv-apparater på den svenska marknaden. Dessa har dock inget att göra med de TV-apparater som Luxor AB själva tillverkade och sålde en gång i tiden.
Motala blev radiometropol
Det var elmontören Axel Holstensson från Norberg i Västmanland som grundade företaget Luxor. Han kom flyttande till Motala 1918 och öppnade där Motala Elektriska Byrå. Firman gick dåligt och läget var kritiskt då Axel kom på att han skulle börja bygga och sälja radioapparater. Han hade varit på en teknisk mässa i Tyskland 1922 och köpt hem delar till radiomottagare. Tillsammans med sin bror Karl började han tillverkning av enkla rörmottagare i en vindslokal.
År 1923 grundade han Radiofabriken Luxor. Namnet Luxor tog han med anledning av att man nyligen hade upptäckt Tutanchamons grav utanför Luxor i Egypten. Det visade sig att det var stor förtjänst på radiomottagarna som kom att ta över den tidigare elektriska firman.
”Stockholm-Motala”
Till Axel Holstenssons stora lycka byggde Radiotjänst en kraftig radiomast i Motala år 1926 för utsändning av den statliga radion över landet. Rikssändningarna telefonerades från Stockholm till Motala och sändes sedan över långvåg från Bondebackaplatån i Motala med det klassiska radioanropet ”Stockholm-Motala”. Luxors produktion växte och företaget fick ständigt flytta till större lokaler. Företagets många modeller av radioapparater dominerade försäljningen på den svenska marknaden. Radio och Luxor blev i stort sett samma sak.
Från radio till TV
Under 1940-talet blev radiomöbler vanliga; det vill säga radio, högtalare och grammofon i en enhet. Redan 1934 hade Luxor introducerat skivväxlaren som blev mer och mer vanlig i radiomöblerna. 1945 köpte Luxor det konkursmässiga Skandinaviska Radio AB med varumärket Skantic som sedan användes parallellt med Luxors eget. 1948 fortsatte tillverkningen i en ny stor fabrik på lantegendomen Hagen som Holstensson köpt. Den nya fabriken behövdes då företaget utvidgade sin verksamhet.
Med början 1949 började man sälja den helt nya trådinspelaren Magnefon som fanns till mitten av 1950-talet då bandspelaren tog över. 1955 började Luxor tillverka TV-apparater och under 1950- och 1960-talet blev man marknadsledande på TV i Norden tillsammans med Philips. De klassiska radioapparaterna i träkabinett sålde allt sämre. Den lätta transistorradion och skivspelaren i plast hade kommit. Det gick inte längre att konkurrera med de asiatiska produkterna och med det var sagan om Luxor slut.
Fram till 1975 var Axel Holstensson arbetande styrelseordförande och den drivande kraften i företaget. Familjen var ensamma ägare fram till förstatligandet 1979, samma år som Axel avled.
Sven-Åke Henriksson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!