Marianne och Lotta ger ut sina egna böcker
Läsarnas egna berättelser är ett uppskattat inslag i Kvällsstunden. Nu har det också blivit populärt att ge ut egna böcker. Två som gjort detta är Marianne Sollander och Lotta Hallberg, båda boende i Västerås.
Under vinterhalvåret möts de varannan måndag i en skrivarcirkel i Tranströmerrummet på biblioteket i Västerås. Cirkeln startades strax efter sekelskiftet av författaren Per Helge. Nu är cirkeln självstyrande. Och den kritik som ges är vanligtvis vänlig. Förtjänster uppmärksammas. Eventuella brister kommer inte i förgrunden. Det gör att många vågar vara med.
Den bok som Marianne Sollander givit ut har kostat henne drygt 300 kronor per bok. Hon har låtit trycka en upplaga på 20 exemplar. Lotta Hallbergs bok har kostat ungefärligen lika mycket. Så att ge ut en egen bok kan kosta kanske drygt 7 000 kronor eller drygt 8 000 kronor. Men mycket beror på hur påkostad man vill ha boken, vilken papperskvalité den ska ha och om den ska ha ett kraftigt omslag eller vara liten och mjuk som en pocketbok.
Dyrt? Ja, det beror ju på hur mycket pengar man har. En deltagare i cirkeln var tveksam till att låta trycka sina dikter då han ansåg att det kostade för mycket. Men någon gav honom rådet jämföra med kostnaden för en semesterresa söderut.
Då lät han trycka sina dikter!
Och när han gick bort för några år sedan var hans döttrar mycket glada för att hans dikter kunde bevaras i mycket fint skick.
Hitta förlag på nätet
Det går att hitta små förlag på nätet, vilka redigerar och ger ut läsarnas egna böcker. Där kan man nog också hitta fler prisuppgifter som passar den egna plånboken.
Marianne Sollander bevarar nu sina minnen till eftervärlden i boken Farmor berättar. Där får barnbarnen veta hur det var att växa upp under enkla förhållanden i Sunnansjö i Dalarna.
Berättelsen om en röd badkappa som modern sydde upp när Marianne fick fara till barnkoloni på Öddö på Västkusten på 1940-talet lyser i boken. Badkappan, vars tyg var inköpt hos Dahlströms manufaktur, finns ännu kvar. Annat är mer privat men förstås intressant i släkten.
Jag gissar att många med Marianne jämnåriga kvinnor känner igen mycket av livet förr, och sig själva, när de läser hennes bok.
För dessa är ju Mariannes minnen ännu nutid – men ju mer åren går desto mer blir det förfluten tid. Då stiger värdet av de bevarade minnena. Marianne har därtill illustrerat med många fina foton.
I Lotta Hallbergs bok är vi redan i förfluten tid. Hon har fått den utmärkta idén att trycka och ge ut brev som hennes mor och mormor sparat.
Modern var född Lagercrantz och via breven förflyttas vi till 1800-talet och strax efter sekelskiftet till 1900-talet.
Vi möter adliga släkter som Sparre, Dufva och von Knorring.
Det är alltså en helt annan värld än den enkla i Sunnansjö.
Nyligen hade Lotta och hennes särbo Tord besök av en bekant från Australien. Hon tyckte att det var en utmärkt idé att trycka upp breven, annars blev de ju liggande i någon byrålåda av rädsla för att de skulle tummas sönder.
Skriver om trotjänarinnan
Det som lyser i Lottas bok är en berättelse om Ella Trozell. Hon var född 1850 och kom i tjänst i familjen 1879. Sedan ”ärvdes” hon inom familjen Lagercrantz från generation till generation.
När Ella dog 1935 titulerades hon ”trotjänarinnan” i dödsannonsen. Hon avtackades där av fyra generationer inom familjen Lagercrantz för ett långt livs hängivet arbete och outtröttliga omsorger. En blick från en annan tid, från ett annat liv…
Morfadern Bengt Lagercrantz sänder brev hem till familjen från sitt arbete i Berlin 1911 – det vill säga före första världskriget. År 1917 är han i S:t Petersburg och snart kommer den ryska revolutionen. Han reser sedan till Amerika och är där under ett år för att finna arbete som jägmästare.
Lotta har liksom Marianne hittat många fina släktfoton. Där finns också ett porträtt där Bengts far Carl är porträtterad i uniform av Anders Zorn. På Nationalmuseum i Stockholm hänger en tavla där assessor C J Lagercrantz med familj är porträtterad av konstnären Gustaf Wilhelm Finnberg, verksam i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Det kan också ses i boken.
Blir inte för intimt
Visst är mycket i böckerna privat, men det blir aldrig obehagligt intimt.
Så när man läst och slår igen böckerna får man en känsla av att ha läst utkastet till någon bra tv-film, en sådan där tv-berättelse som kanske är särskilt mycket uppskattade av dem som inte har några egna släktberättelser.
Men Lotta Hallberg och Marianne Sollander, båda nu pensionerade efter arbete i skolor respektive landsting, har sammanställt fina, sanna och riktiga berättelser, böcker om de sina och till de sina.
Text och foto:
Lars Sönnergren
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!