Marianne och Lotta ger ut sina egna böcker
Författarinnorna Marianne Sollander och Lotta Hallberg i Västerås.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Läsarnas egna berättelser är ett uppskattat inslag i Kvällsstunden. Nu har det också blivit populärt att ge ut egna böcker. Två som gjort detta är Marianne Sollander och Lotta Hallberg, båda boende i Västerås. 

 

Under vinterhalvåret möts de varannan måndag i en skrivarcirkel i Tranströmerrummet på biblioteket i Västerås. Cirkeln startades strax efter sekelskiftet av författaren Per Helge. Nu är cirkeln självstyrande. Och den kritik som ges är vanligtvis vänlig. Förtjänster uppmärksammas. Eventuella brister kommer inte i förgrunden. Det gör att många vågar vara med. 

Den bok som Marianne Sollander givit ut har kostat henne drygt 300 kronor per bok. Hon har låtit trycka en upplaga på 20 exemplar. Lotta Hallbergs bok har kostat ungefärligen lika mycket. Så att ge ut en egen bok kan kosta kanske drygt 7 000 kronor eller drygt 8 000 kronor. Men mycket beror på hur påkostad man vill ha boken, vilken papperskvalité den ska ha och om den ska ha ett kraftigt omslag eller vara liten och mjuk som en pocketbok.

Dyrt? Ja, det beror ju på hur mycket pengar man har. En deltagare i cirkeln var tveksam till att låta trycka sina dikter då han ansåg att det kostade för mycket. Men någon gav honom rådet jämföra med kostnaden för en semesterresa söderut.

Då lät han trycka sina dikter!

Och när han gick bort för några år sedan var hans döttrar mycket glada för att hans dikter kunde bevaras i mycket fint skick.

 

Hitta förlag på nätet

Det går att hitta små förlag på nätet, vilka redigerar och ger ut läsarnas egna böcker. Där kan man nog också hitta fler prisuppgifter som passar den egna plånboken.

Marianne Sollander bevarar nu sina minnen till eftervärlden i boken Farmor berättar. Där får barnbarnen veta hur det var att växa upp under enkla förhållanden i Sunnansjö i Dalarna.

Berättelsen om en röd badkappa som modern sydde upp när Marianne fick fara till barnkoloni på Öddö på Västkusten på 1940-talet lyser i boken. Badkappan, vars tyg var inköpt hos Dahlströms manufaktur, finns ännu kvar. Annat är mer privat men förstås intressant i släkten.

Jag gissar att många med Marianne jämnåriga kvinnor känner igen mycket av livet förr, och sig själva, när de läser hennes bok. 

För dessa är ju Mariannes minnen ännu nutid – men ju mer åren går desto mer blir det förfluten tid. Då stiger värdet av de bevarade minnena. Marianne har därtill illustrerat med många fina foton.

I Lotta Hallbergs bok är vi redan i förfluten tid. Hon har fått den utmärkta idén att trycka och ge ut brev som hennes mor och mormor sparat. 

Modern var född Lagercrantz och via breven förflyttas vi till 1800-talet och strax efter sekelskiftet till 1900-talet. 

Vi möter adliga släkter som Sparre, Dufva och von Knorring.

Det är alltså en helt annan värld än den enkla i Sunnansjö. 

Nyligen hade Lotta och hennes särbo Tord besök av en bekant från Australien. Hon tyckte att det var en utmärkt idé att trycka upp breven, annars blev de ju liggande i någon byrålåda av rädsla för att de skulle tummas sönder.

 

Skriver om trotjänarinnan

Det som lyser i Lottas bok är en berättelse om Ella Trozell. Hon var född 1850 och kom i tjänst i familjen 1879. Sedan ”ärvdes” hon inom familjen Lagercrantz från generation till generation.

När Ella dog 1935 titulerades hon ”trotjänarinnan” i dödsannonsen. Hon avtackades där av fyra generationer inom familjen Lagercrantz för ett långt livs hängivet arbete och outtröttliga omsorger. En blick från en annan tid, från ett annat liv…

Morfadern Bengt Lagercrantz sänder brev hem till familjen från sitt arbete i Berlin 1911 – det vill säga före första världskriget. År 1917 är han i S:t Petersburg och snart kommer den ryska revolutionen. Han reser sedan till Amerika och är där under ett år för att finna arbete som jägmästare.

Lotta har liksom Marianne hittat många fina släktfoton. Där finns också ett porträtt där Bengts far Carl är porträtterad i uniform av Anders Zorn. På Nationalmuseum i Stockholm hänger en tavla där assessor C J Lagercrantz med familj är porträtterad av konstnären Gustaf Wilhelm Finnberg, verksam i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Det kan också ses i boken.

 

Blir inte för intimt

Visst är mycket i böckerna privat, men det blir aldrig obehagligt intimt. 

Så när man läst och slår igen böckerna får man en känsla av att ha läst utkastet till någon bra tv-film, en sådan där tv-berättelse som kanske är särskilt mycket uppskattade av dem som inte har några egna släktberättelser.

Men Lotta Hallberg och Marianne Sollander, båda nu pensionerade efter arbete i skolor respektive landsting, har sammanställt fina, sanna och riktiga berättelser, böcker om de sina och till de sina.

 

Text och foto:

Lars Sönnergren

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Veckans tidning

Prenumerera
på Kvällsstunden


Välj mellan:
Helår, Halvår, Kvartal eller Autogiro
(SEK) Endast 12 kr per nummer!*
 • Helår (52 nr) 610 SEK
 • Halvår (26 nr) 340 SEK
 • Kvartal (13 nr) 210 SEK
 • Autogiro 52 SEK / månad

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

Mejl: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB.
Ansvarig utgivare: Bo Pettersson.

Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Ronny Wettervik
  Ronny Wettervik
  2018-01-18T08:28:20+0000
  Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
  Göran Stranner
  Göran Stranner
  2018-01-11T16:03:31+0000
  Utmärkt! Härligt befriad från tjatiga annonser. Allmänbildande, Sprängfylld med högintressanta historier om kända, viktiga profiler, nostalgi, historier, engagerande tävlingar och förströelser. Äntligen en tidning värd pengarna och värd att bevara. Hurra!
  Ingrid Eriksson
  Ingrid Eriksson
  2017-12-01T10:04:49+0000
  Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
  Christina Lind
  Christina Lind
  2017-10-12T09:33:02+0000
  Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här!
  Klicka på radion för att starta!

  radioRV7

  Kvällsstundens kundtjänst:
  Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
  Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
  Vår kundtjänst är bemannad:

  Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
  Lunchstängt mellan 12.00-13.00

  Telefon: 021-19 04 15
  E-post: Klicka här

  Prenumerationspriser:
  • Helår 610:–
  • Halvår 340:–
  • Kvartal 210:–
  • Autogiro: 52:–/månad
  Beställ din prenumeration här.

   

  Utlandsprenumeration:
  Helår: 1070:–, halvår 590:–
  Vill du prova tidningen?
  Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

  Om tidningen:
  Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2016: 36 700 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Bo Pettersson. För mer information om tidningen, klicka här.
  Kontakt:
  Mejla chefredaktören
  Mejla webbansvarig
  Övriga medarbetare

  Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Bo Pettersson. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske.