När vi pratar om matfiskar pratar vi nog oftast om dem vi kan hitta i butikernas frysdiskar eller hos fiskhandlaren. Men det finns fler matfiskar än dem vi kan köpa. Matfiskar som i dag är bortglömda av de flesta.
En av de bortglömda matfiskarna är braxen, i familjen karpfiskar. Den är en stim- och bottenfisk som lever i sjöar och långsamt rinnande vattendrag såsom åar och mindre älvar. Den är vanligtvis silvergrå, med mörkare fenor, men äldre exemplar kan anta en bronston. Vid gynnsamma förhållanden kan den bli ända upp emot 80 centimeter lång, men normalt är den betydligt mindre.
I dag är braxen mest känd för att den har många små ben, ofta kallas den för ”nålbrev”. De flesta som får upp en braxen på metspö kastar i den i vattnet igen, eftersom den anses svår att tillaga.
Men det är inte särskilt länge sedan som braxen betraktades som en av våra finaste matfiskar. I de välkända dagböckerna som Märta Helena Reenstierna (1753–1841), mest känd som Årstafrun, lämnade efter sig, står att läsa att braxen var lika uppskattad som abborre, gös och gädda. Man fick stora fångster av braxen i Årstaviken, och det både tillagades och såldes. Matmamman Cajsa Warg tillhandahåller flera recept på braxen, bland annat insaltad och stuvad.
Stuvad sutare
I Årstafruns dagböcker kan man också läsa om hur familjen på Årsta gård fångade och tillagade sutare. Sutaren, även denna en karpfisk, förekommer huvudsakligen i näringsrika sjöar, åar och skärgårdsvikar där den söker föda vid bottnen samt
i vegetationen. Den finns på Gotland och Öland samt i hela södra Fastlandssverige upp till Dalälven och angränsande Gästrikland.
Sutaren har ett karakteristiskt utseende med grov kroppsform och stora paddelliknande fenor som den använder för att långsamt ta sig fram tätt över vattendragens bottnar. Kroppen är täckt av små kopparskimrande fjäll, som är överdragna av ett skyddande slemlager. Men fisken sägs vara allt annat än slemmig. Eftersom den har betydligt färre ben än braxen är den också lättare att filea. Det var därför lika vanligt att steka som att stuva den.
Mald mört
En annan bortglömd matfisk är mörten. En gång i tiden var den mycket populär, och särskilt eftertraktad var den så kallade ismörten, som fångades före leken och vars rom ansågs…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!