Midsommarstången vid Gammelgården i Älvkarleby är unik i Sverige och börjar byggas redan i april för att stå färdig till midsommar. Här berättar Arne E Due om sitt firande i Älvkarleby.
Midsommar är för mig den finaste festen på hela året och i år blir det ingen. Alla större fester är inställda på grund av corona-epidemin. Går det verkligen att dansa ”små grodorna” på två meters håll och hur går det med kling i glasen när sillbiten ska simma till sin sista vila i magen? Det blir inte lätt!
Jag väljer i stället att tänka tillbaka på förra årets midsommarfest i Älvkarleby. Solen sken från en klarblå himmel med små vita moln, termometern visade 24 grader. Direkt man steg ur bilen vid Gammelgården kändes historiens vingslag. Där på andra sidan vägen låg den vackra kyrkan från 1400-talet.
Byggnaderna runt Gammelgården är från 1700- och 1800-talet, de har flyttats till platsen och är numera museum. Interiören ger sitt klara budskap om hur livet och hushållen fungerade på den tiden.
Unik midsommarstång
Midsommarstången den enda av sitt slag i Sverige. Den har meterstora mobila hängen som är gjorda av strån av råg och tusentals olikfärgade små tygstycken, sammanbyggda till rutformade halmkronor eller så kallad ”Himmeli”, som för länge sedan var traditionell slöjdform i finländsk folktro, något som lever kvar än i dag på Åland.
Flitiga fingrar började redan i april att tillverka dessa utsmyckningar, som vi kallar för ”oron”. Dagarna före midsommar görs stången i ordning, den kläs då helt och hållet med liljekonvaljblad, tätt-tätt, i sin fulla längd, därefter sätts alla oron och strådekorationer på plats.
Under midsommartalet informerades det om att det egentligen är Johannes Döparens födelsedag vi firar, men också sommarsolståndet enligt äldre tradition. På den tiden ansågs det vara hälsobringande att rulla sig naken i daggvått gräs, men att bada i ån eller en sjö kunde vara farligt eftersom ”Näcken” var extra farlig under midsommarnatten.
Byss-Kalles gånglåt
Strax innan midsommarstången skulle resas kom spelmanslaget med sina nyckelharpor. De gick två om två tillsammans med ett långt följe av folkdansare. De paraderade runt den liggande stången och Byss-Kalles gånglåt hjälpte till att höja den trevliga stämningen ytterligare. Spelmännen fortsatte sitt musicerande från podiet intill medan den sjutton meter långa stången restes mot skyn.
Så fort majstången förankrats började danslekarna och barnen, med ett stort uppdämt behov av ”spring i benen”, fick äntligen dansa ”Små grodorna” och ”Prästens lilla kråka, skulle ut och åka …” samt många fler lekar. En härlig känsla spred sig i hela kroppen av att se och höra barnens förlösande skratt!
Älvkarleby är en gammal ort som omnämnts redan på 1100-talet. Julita kloster hade då fiskerätten i nedre Dalälven. Senare överlät kung Knut Eriksson rätten till munkarna i Viby kloster. Detta gav upphov till konflikter och dalkarlarna som bodde uppströms längs Dalälven gav sig ofta ut och förstörde deras fiskebodar intill kungsådran.
Laxfisket har fortfarande ett stort intresse i nedre Dalälven och det betalas många hundralappar för ett dagfiskekort. Trots att det var midsommarafton fanns det gott om lustfiskare på båda sidor om älven stående i det strömmande och kylslagna vattnet och hoppades fånga en silverglänsande läckerhet på några kilon. Älvkarleby har också ett av Sveriges större vattenkraftverk. Det är Vattenfalls tredje, invigdes 1905 och på 1990-talet sattes det in nya turbiner.
Ett härligt midsommarminne som jag vill bära med mig länge!
Arne E Due
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!