Mor, lilla mor, vem är väl som du?
På söndag firar vi våra mödrar på deras alldeles egna dag...
Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Svenska Mors dag skulle ursprungligen hylla den nordiska urmodern. I dag är Mors dag, den sista söndagen i maj, en glädjens dag då vi hyllar och minns våra mödrar. Åtskilliga barn kommer med teckningar och små blombuketter. 

 

Ursprungligen introducerades Mors dag i USA 1908 och blev en officiell helgdag där 1914. I Sverige började vi fira mor 1919 efter ett förslag av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg, som också var föreståndare för den kvinnliga avdelningen på Tärna folkhögskola i Västmanland. 

Hennes idé om firandet av modern är dock en mörk historia. Hon tyckte att vi skulle hylla den nordiska urmodern och den svenska folkstammen samt verka för att skapa en ren ras. Cecilia var fylld av nationalromantiska tankar och hade strikta regler för hur Mors dag skulle firas i Sverige. Det tidiga firandet av dagen i Sverige blev inte heller någon större succé med sitt inslag av rasbiologiska tankar. 

Först under andra hälften av 1900-talet blev Mors dag en folklig dag med inspiration från firandet i USA med köp av presenter. 

 

Helgdag i USA

I dag har dagen blivit en stor högtid. Många är emellertid negativa till den på grund av dess kommersiella karaktär. Det ursprungliga mörka politiska inslaget i firandet är dessbättre borta.

Det var lärarinnan Ann Jarvis från Taylor County i West Virginia, USA, som startade firandet av Mors dag. På årsdagen av hennes mors död den 10 maj 1908 höll hennes lokale präst en gudstjänst som fokuserade på fjärde budet, ”Hedra din fader och moder”, och moderskärlek. Ann Jarvis smyckade kyrkan med blommor och delade ut mammans favoritblomma, en vit nejlika, till alla kyrkobesökare. 

”Nejlikan tappar inte sina kronblad utan kramar dem mot sitt hjärta tills den dör, och även mammor kramar sina barn till sina hjärtan med en moders kärlek som aldrig dör”, sade Jarvis i en intervju. 

Idén om att hylla mor spreds de kommande åren i USA och blomsterhandlare och andra köpmän började annonsera om att man skulle köpa presenter till mamma. Ann Jarvis gjorde allt för att påverka den dåvarande amerikanske presidenten Woodrow Wilson att utlysa dagen som helgdag och det stora folkliga intresset fick till följd att han gjorde dagen till helgdag i USA. 

Cecilia Bååth-Holmberg var tillsammans med sin man Teodor Holmberg, rektor för Tärna folkhögskola, intresserad av att göra sin skola till en mönsterskola. Skolledarparet hade starka fosterländska intressen och instiftade Svenska riksförbundet mot osedlighet och Riksförbundet för sedlig kultur och var influerade av den svenske pionjären inom rasbiologi, Herman Lundborg. När Cecilia fick vetskap om firandet av Mors dag i engelskspråkiga länder blev hon påverkad och gillade idén. 

 

Ville fira folkstammen…

Men det var alltså inte i första hand den enskilda modern som skulle firas utan den svenska folkstammen. Dessa tankar fick hon från sitt intresse av antikens mytologi om urmodern och från rasbiologiska idéer som växte fram i hennes favoritland Tyskland. 

Men Cecilia Bååth-Holmberg, för övrigt även känd för psalmtexten Härlig är jorden,  dog redan 1920 och fick inte uppleva vårt moderna Mors dags-firande med inriktning på att tänka på våra mammor och tacka dem för vad de gjort. 

 

Middag i topp

Mors dag är en av de största temadagarna i världen. Vi firar den senare på året än i de flesta andra länder beroende på tillgången på blommor. Mors dag är viktig för handlarna i Sverige, speciellt de som handlar med blommor. 

I vårt land lägger vuxna personer ner mellan 100 och 500 kronor på att fira sin mamma, mer än vad man gör vid Fars dag. Tidigare var det också nästan obligatoriskt att barnen i skolan ritade egna teckningar till mor. 

Enligt en undersökning 2012 vill svenska mammor i första hand bli bjudna på middag, men två av tio mammor svarade att de inte ville ha någonting. I USA är kommersen mycket stor och enligt tidskriften National Geografic’s undersökning 2017 spenderade amerikanen som firade mamma i snitt 1 600 kronor på högtiden. 

För en del är firandet av Mors dag ett firande av en föråldrad syn på moderskap, för andra är firandet ett uttryck för framväxandet av den moderna självständiga kvinnan. Mors dag är ingen kyrklig högtid och det är inte heller någon allmän flaggdag, även om flaggning är vanligt förekommande.

 

Sven-Åke Henriksson

Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Veckans tidning

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Claes Nero. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Sölve Dahlberg
  Sölve Dahlberg
  2018-12-08T20:56:49+0000
  Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
  Lasseman Svensson
  Lasseman Svensson
  2018-10-15T20:09:11+0000
  Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
  Gunnar Johansson
  Gunnar Johansson
  2018-09-27T11:18:32+0000
  Kvällsstunden är en riktig "Läsetidning" och med äsvärda artiklar från äldre dagar till nutid Tidningen är svår att vara utan helt enkelt
  Christina Ögrim
  Christina Ögrim
  2018-05-16T13:42:08+0000
  ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år! Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år. Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag. Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig. Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane. Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad. Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7