Ett arkeologiskt detektivarbete har identifierat vikinga-kvinnan Estrid Sigfastdotter. Hon var en viktig person i sin tid. Med hjälp av rättsmedicinsk teknik har en skicklig modellmakare återskapat hennes utseende, så du kan möta en av vikingatidens kvinnliga makthavare.
År 1995 hittade Stockholms läns arkeologer en tusen år gammal begravningsplats vid Broby bro i Täby. Graven innehöll tre skelett; från en pojke, en äldre man och en äldre kvinna. Då runstenar från den mäktiga Jarlabankesläkten står i närheten drog man slutsatsen att det var släktens gravfält som hittats.
Forskningen visade att en av de döda var en betydelsefull kvinna, troligtvis Estrid Sigfastdotter som låtit resa flera runstenar i trakten.
Genom tolkningar utifrån en lång kedja av indicier, texter på runstenar, skelettforskning och arkeologiskt detektivarbete vet vi med stor säkerhet i dag att den döda kvinnan är Estrid Sigfastdotter. Hon blev omkring 70 år gammal, var en betydande kvinna, farmor till storbonden Jarlabanke.
Att Estrid var en viktig person i vikingasamhället förstår man inte minst av de föremål som hon fick med sig i graven. Vi vet också att Estrid var en av de allra första kristna i Sverige och att hon gjorde en pilgrimsresa till södra Europa.
Autentisk modell
Utifrån hennes skelett har man nu skapat en autentisk modell med hjälp av modern teknik. Genom runinskrifter vet vi att hon levde omkring 1020–1080 e.Kr i Täby- och Vallentunabygden.
Vikingakvinnan Estrid nämns i sex kända runinskrifter bland annat på två runstenar i Broby bro i Täby kommun. På en av stenarna står det: ”Estrid lät resa stenar efter Östen, sin man, som drog till Jerusalem och dog borta i Grekland”. Under en pilgrimsresa till södra Europa har hon också lämnat spår efter sig då hennes namn finns nerskrivet i Benediktinerklostret i Reichenau på en ö i Bodensjön i södra Tyskland.
Åkte på pilgrimsresa
Utifrån ett detektivarbete då arkeologer pusslat ihop all känd information med antaganden byggda på indicier, som dock inte med säkerhet kan källbeläggas, har man kommit fram till följande. Estrid Sigfastdotter föds på gården Snåttsta i Vallentuna någon gång efter år 1000. Hon föddes in i den betydelsefulla släkten Jarlabanke där hennes far Sigfast var en av Olof Skötkonungs närmaste män. Hon gifte sig med Östen i Broby och fick fyra söner. Östen åkte på pilgrimsresa till Jerusalem och någonstans i dåtidens Bysans (Grekland) dog han. Ester gifte om sig med Ingvar i Harg och fick ytterligare tre söner.
På äldre dar reste hon på pilgrimsresa till Tyskland. Att hon var kristen visar runstenarna som hon lät resa. De har kors och visar tydligt att hon var anhängare av den nya tron. Genom resandet av alla stenar visar Estrid att hon var en mäktig och inflytelserik kvinna i Vallentunabygden, troligtvis familjens överhuvud. Kvinnoskelettet som hittades vid utgrävningen i Broby är välbevarat och mycket talar för att det är Estrid. Kroppen är begravd i en kista gjord av en urholkad stock, på kristet vis med huvudet i väster.
Skrin med silvermynt
I Estrids grav låg ett 20 x 10 centimeters smyckeskrin med en liten silverring, en fin kniv och två mynt. Det går att se att ett av mynten är präglat i Basel, Schweiz, någon gång mellan 1025 och 1040 e.Kr. Bredvid fanns en barngrav med en tioårig pojke, mycket tyder på att det är Estrids först avlidne son Gag. Där fanns bland annat en kniv, ett bältesspänne och två mynt, ett tyskt för Otto III, ett för Knut den store i England.
Utifrån skelettet av Estrid Sigfastdotter skapade modellmakaren Oscar Nilsson en modell. Oscar använde sig av modern rättsmedicinsk utrustning när han skapade modellen. Han åkte till Karolinska Institutet och gjorde en tredimensionell skallröntgen av både in och utsida. Utifrån ett trettiotal mätpunkter på kraniet skapade han sedan ett huvud i lera. Egentligen en metod som används på brottsoffer.
Slutligen arbetade han med en gipsform och silikon för att få fram ett huvud som visar hur en äldre Estrid såg ut en gång i tiden.
Med en skulptur av Estrid Sigfastdotter hoppas arkeologerna att vi ska bli mer intresserade av vikingatiden och dess kvinnor. Speciellt riktar Stockholm läns museum sig till barn och ungdom. Estrid har också presenterats i skönlitterär form i en bokserie som kommunen står bakom.
Sven-Åke Henriksson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!