Fartyg blir berömda av de mest skiftande skäl. Såväl regalskeppet Vasa som oceanångaren Titanic skrevs exempelvis in i historieböckerna för att de förliste på sina respektive jungfrufärder. 1700-talets kanske mest berömda skepp gick emellertid till historien av helt andra orsaker.
Nämn ordet myteri och de flesta tänker på HMS Bounty och Söderhavet. Det legendariska upproret skedde när skeppet lämnat Tahiti för återfärd till Storbritannien i april 1789. Ett resultat av myteriet blev den avlägsna ön Pitcairns kolonisering.
HMS Bounty började sitt skeppsliv på ett diskret sätt. Fartyget byggdes 1784 under namnet Bethia och användes de första åren som lastskepp. Några år senare köptes hon av Storbritanniens flotta, rustades upp och döptes om till Bounty. Syftet var att båten skulle användas i en expedition till Tahiti, där britterna ämnade hämta brödfruktsplantor för vidare till transport till Västindien. Där var tanken att brödfrukt skulle odlas som mat till slavarna.
Dags för avfärd
Dagen före julafton 1787 stävade Bounty ut från Englands sydkust med destination Söderhavet. Resan gick dock inte som tänkt. När fartyget närmade sig Kap Horn drabbades man av dåligt väder, och trots upprepade försök lyckades inte Bounty runda ”hornet”.
I stället styrde kapten William Bligh kosan österut och tog sig till Tahiti via Indiska oceanen. Resan tog sammanlagt tio månader, och blev minst sagt en prövning för besättningen.
Bligh, som tidigare varit befälhavare på James Cooks sista resa, bytte under färden ut sin ställföreträdande skeppare John Fryer mot understyrman Fletcher Christian, som han kände sedan tidigare. Den uppgraderade Christian skulle senare visa sig föga pålitlig.
Manskapet tillbringade totalt fem månader på Tahiti. Det tog tid att samla ihop och kultivera stipulerad mängd brödfruktplantor, något som inverkade menligt på besättningens moral. Mannarna, som delvis bodde på land, vande sig vid det ljuva söderhavslivet. De socialiserade med den polynesiska lokalbefolkningen, lät sig tatueras och ”förförde” många lokala kvinnor. Fletcher Christian gifte sig med den tahitiska kvinnan Maimiti.
Myteriet ett faktum
När återresan närmade sig hade många besättningsmän blivit bekväma och lusten att återuppta ett slitsamt liv på Bounty lockade inte. Kapten Bligh var känd för sin tuffa behandling av besättningen; något som i och för sig inte var ovanligt på den tiden. Att vara sjöman var ett hårt liv.
Den 4 april 1789 påbörjade Bounty sin hemfärd västerut. 24 dagar senare passerade skeppet Tofua, en av Tongaöarna. Där bröt myteriet ut, lett av Fletcher Christian som identifierat vilka i besättningen som kunde tänkas vara lojala med honom. Enligt de flesta forskare var kapten Blighs hårda regemente orsaken till det hela.
Tidigt på morgonen trängde Christian och tre andra män in i Blighs hytt beväpnade med pistoler och knivar. Bligh hade inte en chans, uppe på däck vaktade redan andra myterister lojala med den vid tillfället onyktre Christian. Så vitt känt var uppgörelsen…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!