För så där hundra år sedan var nykterhetsrörelsen stark i Sverige. Det fanns flera rörelser, som IOGT, NTO, Blå bandet, Vita bandet och Verdandi. Arne Stråby tar tåget och reser tillbaka till Vanneboda.
Verdandi räknade sig som arbetarrörelsens nyktra gren, även om godtemplarna var större och kunde ha fler arbetare i sina led.
Jag har några bilder från Verdandiarrangemang i stationssamhället Vanneboda, som låg några kilometer öster om Frövi station. Att det fanns två stationer så nära varandra berodde på att det var olika bolag. SJ hade banan Örebro–Frövi med Frövi station, medan det privata bolaget TGOJ hade Vanneboda station och järnvägar som kom med malm från Bergslagen.
I Frövi var godtemplarna starka medan Verdandi hade satsat på Vanneboda. Verdandi hade ingen egen lokal, men det fanns ett Folkets Hus i Vanneboda där Verdandi höll sina möten.
Min farfar arbetade åt TGOJ, och familjen bodde i en banvaktsstuga vid Vanneboda. På 1920-talet hade min pappa flyttat till Örebro där han engagerade sig inom IOGT. Han höll på med teater i godtemplarnas amatörteatersällskap Thespis.
Men hans yngre bror Harry bodde kvar i Vanneboda och var engagerad i Verdandi. Harry fotograferade en hel del på 1920-talet och framöver. Därför har jag en del bilder från Verdandis aktiviteter. Man hade fester i Folkets Hus, och de drog mycket folk, som vi ser på en bild här ovan. Skölden på väggen är Verdandis emblem.
Cykelutflykter
Vanneboda var inget stort samhälle. Där bodde en del järnvägsfolk, men till underlaget räknade man säkert folk i Frövi samhälle och vid Frövifors bruk också. Omkring 15 kilometer öster om Vanneboda låg samhället Fellingsbro, och där fanns en folkhögskola. Det gick bra att cykla därifrån, men det var goda förbindelser på järnvägen också.
Bilden ovan till höger visar hur unga verdandister har cyklat till Fellingsbro för att locka folk till en fest man skulle ha. En stor bokstav på ryggen på varje cyklist! Det var ingen i Fellingsbro som kunde missa en sådan inbjudan. Byggnaden bakom är folkhögskolan, där man ville bjuda in eleverna.
På sommaren hade man ofta utflykter i det gröna, och man kunde ha tältläger också. Säkert cyklade man lite längre då med tält och campingutrustning på pakethållaren eller kanske i någon cykelkärra. Bilden här intill visar ett sådant arrangemang. Tälten var enkla då och hade inget gemensamt med dagens stora tält med sovrum och förstuga eller stora husvagnar.
Men de unga verdandisterna hade säkert trevligt utan all lyx. Man sjöng och spelade, som vi kan se av instrument som fioler och dragspel på bilden. Fiollådorna kan tydligen användas som tillhyggen i strid också, men vi kan hoppas på att den var vänskaplig.
Men åren går och saker ändras. Verdandigruppen finns inte längre och stationshus, hotell och restaurang i Vanneboda är också borta. Tågen går, men stannar inte längre där.
Arne Stråby
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!