Med sina kraftiga lår och stenhårda skott var han själva sinnebilden för en klassisk centertank. Det sa bara pang så satt bollen i nätmaskorna. Gunnar Nordahl, vårt första utlandsproffs, är i dag en legend i Milan. Hans 35 seriemål säsongen 1949–50 var ett rekord som stod sig i 66 år. Inte undra på att ”Il Cannoniere” var känd som målvakternas skräck nummer ett.
En titt i statistiken säger allt. Gunnar Nordahl var ett fenomen, om man så vill en tidig version av tysken Gerd Müller. Han öste in mål, och han gjorde det år efter år i en av världens bästa ligor. Redan första säsongen, då han bara hann med 15 matcher, tryckte han in 16 mål. Året efter osannolika 35 ”pytsar” på 37 matcher. Det sägs för övrigt att Gunnar på sina första träningar med Milan sköt sönder händerna på lagets reservmålvakt …
Inte många svenskar vet var Hörnefors ligger, men bland inbitna Milansupportrar har den för alltid en plats i deras hjärtan. För en del av dem är orten ett givet pilgrimsmål under en Sverigeresa. Det var nämligen här, några mil söder om Umeå, fotbollssagan om ”Il Cannoniere” tog sin början. Här växte han upp med sina fyra bröder, som alla blev fotbollsspelare på hög nivå. Gunnar skulle dock bli den störste. Allt skjutande på vedboden, han målat ribba och stolpar på, gav utdelning. ”Karriären” på sulfitfabriken skulle bli kortvarig.
Ryktet tog sig söderut
Under åren före andra världskriget började ryktet om den kraftfulle och hårdskjutande ynglingen ta sig söderut. Något överraskande värvades Gunnar 1940 av den allsvenska nykomlingen Degerfors. Det blev succé direkt. Med 15 mål på 17 matcher var 19-årige Nordahl starkt bidragande till att nykomlingen kom tvåa, bara ett par poäng efter Malmö FF 1940–41. Två år senare blev han allsvensk skyttekung och 1944 värvades han till storklubben IFK Norrköping, där äldre brodern Knut redan fanns.
Även i Östergötland höll Nordahl krutet torrt. Hans drygt fyra år i klubben var också ”Pekings” mest framgångsrika genom tiderna – det blev SM-guld med bred marginal 1945, 1946, 1947 och 1948. Uttrycket ”Guldköping” myntades och Gunnar blev skyttekung tre av åren. På 95 matcher i klubben dunkade han in 93 mål – otroliga siffror!
Sin landslagsdebut gjorde Nordahl 1942, men kriget och dess efterdyningar gjorde att det bara blev 33 landskamper.
I blågult gjorde han annars som vanligt, det vill säga mål. Hela 43 blev det, bland annat ett
i OS-finalen mot Jugoslavien 1948 som Sverige vann.
Sin sista landskamp spelade Gunnar hösten 1948. Sedan bar det iväg till en proffstillvaro
i Milano; tidens amatörregler tillät inte proffs i landslaget så det var slutspelat i blågult. Inte förrän till hemma-VM 1958 öppnade man för proffsen, men då hade Nordahl avslutat karriären.
På sätt och vis är det synd att Sveriges störste målgörare genom tiderna var aktiv i en tid när krig och strikta amatörregler begränsade hans landslagskarriär. Kanske hade exempelvis Sveriges VM-brons 1950 varit av annan valör om den obändige målskytten fått vara med.
Skrev på för Milan
Några som inte sörjer uteblivet landslagsspel så hårt är Milansupportrarna. I januari 1949 skrev Nordahl på för klubben och blev nyckelfiguren under dess första storhetstid. Ändå sägs italienarna ha tvekat vid första mötet med svensken,
i Schweiz. Det var ju ingen blond viking som stod framför dem, utan en svarthårig kille mera lik en italienare. Hans insatser på plan tystade dock eventuella tvivlare. Trots sin storlek (och ibland en viss övervikt) var Gunnar snabb, stark och hade ett stenhårt skott.
Redan andra säsongen anslöt två kompisar från OS-laget 1948, Gunnar Gren och Nisse Liedholm. Succén blev total; den svenska forwardstrion gjorde 71 mål tillsammans och deras väggspel var fruktat av alla motståndarförsvar. Året efter tog Milan hem ”scudetton”; svensktrion var instrumentell även i den prestationen. Gre-No-Li blev ett begrepp i Italien.
Bar fram sjuka barn
I dagens mediebrus och spelare som byter klubbar härs och tvärs kanske många i dag inte förstår hur stor Gunnar Nordahl var i Milan på 1950-talet.
I boken Svenska proffs berättar han att mödrar bar fram sjuka barn till honom för att han skulle ta på dem, läka dem.
– Jag minns att jag blev rädd när de trodde jag var Messias, berättar han.
Undertecknads största Nordahlminne är från en tågresa mellan Rom och Milano våren 1996. ”Il Cannoniere” hade gått bort hösten före och sörjts av en hel fotbollsvärld, men mest
i Milano. I kupén satt två äldre herrar på väg hem, och när de fick reda på att jag var svensk var det bara Gunnar Nordahl som gällde. Tårarna rann när Milanfansen berättade att de sett Nordahl spela i yngre dagar, och båda menade att han var den störste i klubbens historia.
I Italien glömmer man inte sina hjältar. En av dem pratade om den kanon fansen lät tillverka och ge honom i present efter hans 200:e seriemål. Den andre hyllade även människan Nordahl.
– En väldigt ödmjuk och fin person. Framgångarna steg honom inte över huvudet. Han var oerhört omtyckt i Milano.
Gick till Roma
1956, efter sju och halv säsonger i Milan, lämnade Gunnar Nordahl klubben för Roma. Även här gjorde han sina mål, men åldern började ta ut sin rätt.
Sista säsongen, 1957–58, blev det bara fyra matcher och två mål. ”Il Cannoniere” hade tystnat, och många målvakter lär ha dragit en lättnadens suck.
Efter den aktiva hade Gunnar Nordahl en rad tränaruppdrag, bland annat i Roma, Öster, AIK och Norrköping. En hjärtattack under en semesterresa till italienska ön Sardinien ändade hans liv 1995. Kanske var det en Guds försyn att han avled just
i Italien, landet där han helgonförklarats så många gånger.
Björn Schüberg
Sveriges störste målgörare
Namn: Nils Gunnar Nordahl.
Född: 19 oktober 1921 i Hörnefors, Västerbotten.
Död: 15 september 1995 på Sardinien.
Smeknamn: Il Cannoniere (skyttekungen); Il Pompiere (brandmannen); Il Bisonte (bisonoxen)
Meriter: OS-guld 1948. 33 A-landskamper (43 mål). Fyra SM-guld, två italienska ligatitlar. Skyttekung i allsvenskan fyra gånger, fem gånger skyttekung i italienska Serie A. Totalt 225 mål på 291 matcher i Serie A (tredje högsta siffran genom tiderna, men Nordahls målsnitt per match är i särklass bäst). Blev Stor grabb inom svensk fotboll 1945. 2003 valdes han in som medlem i ”Svensk fotbolls Hall of fame”.
Kuriosa: Gunnars fyra bröder hade också stora framgångar som fotbollsspelare. Knut och Bertil Nordahl var med i det landslag som vann OS-guld 1948 samt blev proffs i Italien. Tvillingarna Göran och Gösta Nordahl spelade båda allsvenskt för IFK Norrköping.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!