”Nordic Walking” eller som vi föredrar att kalla det ”stavgång” är en märklig framgångssaga. För några decennier sedan kunde man se skidåkare barmarksträna i backar med hjälp av stavar. Sedan kom rullskidorna men också en märklig utveckling av stavgången. Så här började det.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
1988 var en mycket mild och snöfattig vinter i södra Finland. Planerade skidlopp fick ställas in. I början av januari 1988 var det tänkt att ett skidlopp skulle äga rum för att markera 100-årsminnet av den finska idrottsikonen Lauri ”Takho” Pihkalas födelse.
Denne man som bland annat var finsk mästare i löpning i ungdomen hade också gjort den amerikanska baseballen populär i Finland genom att delvis förändra regelsystemet och på så sätt skapat nationalsporten boboll. Han var också en stor vän av längdskidåkning och orientering.
Blev uppmärksammade av tv
I början av januari skulle alltså en staty av Lauri Pihkala invigas nära Olympiastadion där för övrigt en annan idrottslegendar också står staty nämligen den största av dem alla enligt mångas förmenande, Paavo Nurmi.
Eftersom det inte gick att ordna något skidlopp på grund av snöbrist organiserades en vandring där deltagarna använde sina långa skidstavar. Det var inte helt nytt. I Tammerfors hade 1987 organiserats en 36 kilometer lång massvandring med längdåkningsstavar. De som gick med stavar i Helsingfors till Pihkala-statyn blev dock uppmärksammade på tv och snart var lavinen i rullning.
Stavgångspionjärerna insåg snart att de hade skapat en ny disciplin för träning på hösten och som ett alternativ under snöfattiga vintrar. Det folkliga genombrottet blev dock när man skapade speciella stavar. Nu blev det en motionsform som speciellt riktade sig till lite äldre utövare.
Bli en olympisk gren?
Under 2000-talet har utvecklingen varit snabb. Nu finns det cirka sju miljoner stavgångare över hela världen. Det är inte bara populärt i ”gamla” skidåkarländer som Finland, Sverige, Norge, Schweiz, Tyskland och Österrike utan också i Holland och Danmark. Även i Australien är intresset stort. Reklam för ”Nordic walking” har också setts för turistorterna i Mallorca och Kroatien.
Som så många andra kreativa insatser var ”stavgång” i början i huvudsak något som kvinnor utövade.
Trots väldokumenterat goda behandlingsresultat för nacke och skuldror i kombination med mycket frisk luft fanns inledningsvis ett visst motstånd mot stavgången från männen. Det ansågs lite ”skämmigt” att promenera omkring med stavar.
Det har också framförts tankegångar att ”Nordic Walking” skall bli en olympisk gren i sommarolympiaderna och då byta ut den vanliga gångsporten som får allt färre utövare. Den som lever får se om det blir så!
Rolf Karlman
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!