Adolf Hitler och Benito Mussolini – två diktatorer förenade i sin maktlystnad men med olika militär förmåga. Till höger: Fredrik I av Hohenstaufen, i Italien kallad Federico Barbarossa inspirerade Hitler.
Operation Barbarossa: Hitlers stora misstag
Publicerad den 16 maj, 2025
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 20 – 2025.
Hitler räknade med ännu en paradseger. Våren 1940 hade ju Tyskland knäckt Frankrike på sex veckor. Inte borde väl det outvecklade Sovjetunionen vara en svårare nöt 1941? Tänkte han sig. I verkligheten blev det tvärtom. Den invasion som initialt kallades Operation Barbarossa knäckte till slut Nazityskland i historiens blodigaste tvekamp.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Historia var ett av Adolf Hitlers stora intressen. En av hans idoler var den tyskromerske kejsaren Fredrik I av Hohenstaufen. Av italienarna kallades han Federico Barbarossa, vilket översatt blir Fredrik Rödskägg. Barbarossas öde förseglades under ett korståg 1187, då han drunknade i en flod i Anatolien. Kanske borde hans förtida död varit ett dåligt omen när nazisterna valde namn för sin invasion av Sovjet 1941.

Annars var stämningen väsentligen på topp i Berlin våren 1941. Stora delar av Europa låg under den germanska stöveln; av fienderna var det bara Storbritannien som det fruktade Wehrmacht gått bet på. 

Än så länge var ju det väldiga Sovjetunionen tekniskt sett en allierad; sedan 1939 gällde Molotov-Ribbentrop-pakten mellan Hitlertyskland och Sovjet. Men hur länge skulle den hålla? Det var ju inte precis en hemlighet att de båda staterna, likheter till trots, styrdes genom väsensskilda ideologier. I Sovjet kommunism sedan drygt 20 år tillbaka, och i Tyskland Hitler och hans marscherande nazister. 

Det sägs att de båda diktatorerna på en gång beundrade och hatade varandra sinsemellan. Det de hade gemensamt var en fast övertygelse att hårda metoder var att föredra, oavsett kostnaden i människoliv. 

Nu stod de öga mot öga i östra Europa sedan de delat Polen mellan sig 1939.

Panik vid ambassaden

Lördagen den 21 juni var en vacker dag i Berlin. Invånarna spenderade dagen i någon av de många parkerna, eller åkte ut till Wannsee för att bada. På ytan verkade allt fridfullt, men det var en chimär. En flora av envisa rykten fyllde nämligen den varma Berlinluften. 

Varför var så många soldater samlade vid östfronten? Vad var det officersfruarna antydde men inte vågade säga? Och allt prat om ”lebensraum” (livsutrymme) för det nya Tyskland borta i öster; nazisterna hade ju inte precis hymlat med att landet skulle utvidgas på slaviska folkens bekostnad. 

Samtidigt rådde panik på den sovjetiska ambassaden i Berlin. Varför svarade inte tyskarna på frågorna om truppsamlingarna längs gränsen? 

Ignorerade varningarna

Borta i Moskva hade emellertid Josef Stalin hittills viftat bort oron. ”Vi har ju ett avtal med tyskarna” envisades han när officerarna påpekade vad det sovjetiska spionaget insett: Att ett anfall skulle komma, och att det skulle bli brutalt. Först framåt kvällen började den blodbesudlade diktatorn inse vad som stod på spel – nämligen Sovjetunionens själva existens. När han gjorde det bröt han ihop.

Nazisterna i Tyskland hade länge kastat lystna blickar mot den hemlighetsfulla Sovjetunionen. Landet var förvisso ganska outvecklat, men råvaror fanns.

Säd, stål, olja, gas och andra mineraler – samt slavarbetskraft. För det var ju inget vanligt krig Hitler och hans anhang planerade, utan en skoningslös invasion där naturresurser och människor skulle utnyttjas utan skrupler. 

I och med att Sovjetunionen inte skrivit under Genèvekonventionen ansåg man sig ha fribrev att göra vad som helst. Något som tillfångatagna sovjetiska soldater och civilbefolkningen skulle få känna på, liksom i än värre utsträckning judarna. Bakom den faktiska fronten bedrev nazisterna en regelrätt utrotning av denna stora minoritet i Östeuropa, känd som Förintelsen. 

Tyskarna var annars överlag optimistiska rörande det stundande fälttåget. Officerare som varnat för svårigheten att kriga i ett så enormt land som Sovjet viftades undan. De som påpekade hur det gått för Napoleon och Karl XII fick ett hånskratt till svar. Invändningar om att det skulle bli svårt att upprätthålla försörjningsleden togs heller inte på allvar av Hitler, vilken precis som Stalin la sig i sina officerares arbete. 

Herregud, menade Führern, vad kunde gå fel? Här möter den oövervinnerliga tyska armén ett veritabelt uland, förvisso vidsträckt men med en industri och armé klart underlägsen Tysklands. Dessutom hade ju Stalin i en av sina paranoida utrensningar avrättat en stor del av sin officerskår, och satt in politiskt pålitliga men orutinerade reserver i deras ställe. 

– Vi behöver bara sparka in dörren, så kommer den ruttna strukturen falla ihop, är ett berömt uttalande Hitler lär ha gjort.

Tidsplanen sprack

Enligt de ursprungliga planerna skulle Barbarossa sjösättas den 15 maj 1941. Det för att maximalt kunna utnyttja det goda sommarvädret. Men tyskarna hade inte räknat med sin allierade i Rom – Benito Mussolini. Han hade misslyckats att lägga Grekland på rygg, och tyskarna såg sig tvungna att skynda till hjälp. I och med fälttåget på Balkan förlorade den tyska krigsmakten värdefull tid – tid som kunde vara avgörande i den kraftmätning på östfronten som nu stundade. 

Tidsramen var nu mer än fem veckor smalare innan höstregnen och kylan satte in på det sovjetiska slättlandet.

Men snöbollen var satt i rullning, och Hitler var otålig. I boken Stalingrad av Antony Beevor beskrivs Führerns hybris och optimism med ett uttalande från ett planeringsmöte: 

”Världen kommer att hålla andan. Det slutliga målet är att etablera en försvarslinje mot det asiatiska Ryssland längs en linje från floden Volga till Archangelsk.”  

De återstående sovjetiska industriområdena i Ural och Sibirien kunde sedan förstöras av Hermann Görings Luftwaffe. Tänkte han sig.

Finnarna hjälpte till

Natten till den 22 juni var det snarare diplomaterna i Moskva och Berlin som höll andan. Det var årets kortaste natt, och tidigt på morgonen anföll Wehrmacht längs en 3 000 kilometer lång linje. Till sin hjälp hade de tre miljoner tyska soldaterna även finska trupper; Finland ville återerövra vad som förlorats i Vinterkriget. Finnarna stred dock på egen hand, inte under tyskt befäl. Söderut fanns även rumänska allierade (Sovjet hade erövrat en del av Rumänien 1939), men dessa var av betydligt lägre klass. 

Till en början såg allt ut att gå enligt en euforisk Hitlers planer. Hans geniale pansargeneral Heinz Guderians blixtkrig rullade upp det sovjetiska försvaret. Röda arméns flygplan sköts sönder innan de lämnat landningsbanorna, och i arméledningen rådde kaos. 

De färska officerarna hade inte en aning hur de skulle hantera situationen. Efter bara några veckor räknades de sovjetiska krigsfångarna i miljoner. Inget verkade kunna rädda Röda armén.

Redan i september hade tyskarna erövrat Kiev i ukrainska Sovjet, och dessutom inringat Sankt Petersburg. Hitler beslutade att tsarernas gamla huvudstad nu skulle svältas ut, istället för en regelrätt attack. I det centrala frontavsnittet närmade sig så tyskarna fiendens hjärta: Moskva. 

Detta trots att Röda armén hade långt fler soldater. Tyskarnas taktik, bättre utrustning och framförallt skickligare officerare fällde utslaget. Men kanske gick det lite för bra. För snart inträffade det de tyska generalerna varnat för. De långa försörjningsleden skapade huvudbry, speciellt som partisaner sprängde järnvägsspår och saboterade övrig infrastruktur. 

Den tyska armén sviktade på ”mittfältet”; de bakre linjerna nådde inte frontavsnittet snabbt nog med material och livsmedel. Sedan kom de beryktade ryska höstregnen. Vägarna, dåliga från början, förvandlades till lervälling. Både stridsvagnar, motorcyklar och lastbilar körde fast. Ställt mot moder natur hakade blixtkriget upp sig. 

Samtidigt började Röda armén omgruppera sig. Stalin gav order om att Moskva skulle hållas till varje pris. Civila kallades ut till förstäderna för att gräva skyttegravar och bygga pansarhinder. Diktatorn, lika hatad som hyllad, framstod nu som en landsfader i sina radiotal. 

Men han litade inte på sitt folk. Utrensningarna fortgick, om än i minskad omfattning.
I Ukraina och baltstaterna valde civilbefolkningen ofta att samarbeta med tyskarna; deras erfarenhet av Stalin och Sovjets övergrepp gjorde att tyskarna ofta kändes som rätt häst att satsa på. I alla fall initialt.

Slutet på Barbarossa…

Till slut blev det ”General Vinter” som räddade Moskva. Utan ordentlig vinterutrustning tvingades tyskarna retirera för vintervana förband från Sibirien. Operation Barbarossa hade inte lycktas fullt ut när den officiellt avslutades den 5 december 1941, och det hela övergick till ett utnötningskrig istället. Stalin kunde andas ut – men bara lite.

… och början på Blå

Sommaren 1942 fortsatte de tyska stridsvagnarna att rulla fram på det ukrainska jordbrukslandet. Nu med Stalingrad samt de värdefulla oljekällorna i Kaukasus i sikte. Olja var ju en förutsättning för den mekaniserade krigföringen; det syntetiska bränsle som tillverkades i Tyskland var dyrt. 

Sommaroffensiven hade också ett nytt kodnamn: Operation Blå. Men trots framgångarna sommaren 1942 hopades orosmolnen för Hitler och Wehrmacht. I december 1941 hade USA gått med i kriget, en industri- och militärnation fullt i klass med Tyskland. Dessutom folkrikare. 

En anglo-amerikansk allians i väster gjorde att tyskarna precis som i första världskriget riskerade att få strida på två fronter.Än värre blev läget för Tyskland den skoningslösa vintern 1942-1943. Västmakternas bombningar av tyska storstäder och industricentra slet på hemmafronten, och i den bitande kylan gick den tyska 6:e armén under i Stalingrad. 

Industristaden längs Volga blev nämligen föremål för krigets hårdaste envig. Tyskarna ställdes mot sovjetisk list och lokalkännedom i strider som bedrevs från hus till hus, gata för gata. 

Många civila fanns också kvar i staden, och försökte överleva under ohyggliga förhållanden. Till och med stridshärdade tyskar plågades av vad de fick se. 

Vändpunkten i kriget

Den 2 februari kapitulerade den 6:e armén, eller snarare de spillror som fanns kvar av den. De drygt 90 000 överlevande kunde emellertid inte räkna med någon nåd från sina besegrare som visste med vilken grymhet tyskarna behandlade sovjetiska civila och tillfångatagna soldater. De flesta skulle dö av umbäranden.

Stalingrad blev den definitiva vändpunkten i kriget. Från och med nu retirerade tyskarna – något de till slut skulle få göra ända till Berlin. Resurserna fanns nu på de allierades sida. 

Röda armén, i början av Operation Barbarossa en veritabel slagpåse, hade förvandlats till en väloljad krigsmaskin. Den ”ruttna strukturen” Hitler häcklat blev nu istället hans öde. Priset för hans hybris kunde räknas i tiotals miljoner människoliv.

Björn Schüberg

När de tyska soldaterna avancerar österut under sommaren 1941, möter de inte något större sovjetiskt motstånd. I september har man tagit Kiev i ukrainska Sovjet, och inringat Sankt Petersburg. Operation Barbarossa började alltså precis som Adolf Hitler hade föreställt sig, övertygad om att kriget mot Sovjetunionen skulle bli kort, enkelt och segerrikt.
Tyskarnas snabba framryckning mot Moskva stannade av när höstens regn förvandlade vägarna till lervälling. Än värre blev det när den ryska vintern slog till. De tyska försörjnings­leden kunde då inte upprätthållas och utan vinterutrustning frös soldaterna och motorerna stannade. Illusionen om en lätt seger krossades nu för dem som eventuellt hade den kvar.
Tyska soldater ur den 6:e armén når sitt mål: Stalingrad. Hårda strider utspelar sig men den röda armén, i samarbete med stadens invånare, såg till att tyskarna inte lyckades lägga staden under sig.
Röda arméns soldater gör sig redo att möta de tyska styrkorna. Ruinerna vittnar om att staden blev platsen för krigets blodigaste slag.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Bo Christer Bertilson
Bo Christer Bertilson
21:29 04 Mar 25
Smakfull blandning positiva artiklar om människor, djur,... historia och praktiska kunskaper. Upplyftande och inspirerande.läs mer
Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.