Hade det inte varit för sjömannen som älskade havets våg, hade inte namnet Ossian Limborg levt vidare.
Ossian Limborg (1849– 1908) producerade flitigt både romaner, diktsamlingar och annan litteratur, men det hjälpte honom inte. Det enda eftervärlden höll honom räkning för är den välbekanta sjömansvalsen som sjungits på tusen och åter tusen kalas och allsångsträffar.
Möjligen lärde sig hans samtid att känna igen honom för hans benägenhet att ställa till skandaler och för hans äventyrslystnad där han ibland höll till i lagens utmarker.
Den som långt senare upptäckte Ossian Limborg var framlidne Lennart Kjellgren, vissångare, journalist, programledare och underhållare i televisionen på 1960- och 1970-talen. Kanske blev han mest bekant som sångarpar tillsammans med Gunnel Nilsson i den skånska tv-underhållningen Bialitt.
Inte alla känner till att Kjellgren även var en av Sveriges mest framstående forskare i svensk viskonst. Han fann i sin forskning att ursprunget till Ossian Limborgs sjömansvisa var amerikanskt. Möjligen kan melodin ha hämtats från Åland eller Finland.
Den första grammofoninspelningen skedde i Helsingfors 1906 av sångaren Alarik Uggla. Inspelningar skedde också 1909 med John Forsell som solist och med angivande av Limborg som textförfattare.
Ossian Limborg föddes i ett prästhem i Vada församling, Stockholms län och gick ut i ett mycket omväxlande liv. I sin självbiografiska roman Guldnyckeln skrev Limborg att han gick till sjöss som 12-åring, vilket knappast kunde vara sant. Som nybliven sjökapten inledde han en serie långa resor på haven. År 1874 var han tillbaka hemma i prästgården i Tuna. Året efter presenterade han text och melodi till En sjöman älskar havets våg i Svenska Familjejournalen med signaturen G.A.O.L.
Snart försvann han på nytt ut i världen. Sina upplevelser som ledare för en zoologisk expedition i Burmas djungler beskrev han i boken Äventyr under tigerjakter. Efter hemkomsten blev han frilansskribent och medverkade bland annat i tidningarna Kasper och Söndags-Nisse. År 1884 flyttade han till Helsingborg och medarbetade i olika landsortstidningar.
Aggressiv fritänkare
Ständigt rastlös valde han Växjö som nästa hemort. I den konservativt präglade stiftsstaden ställde han till med skandal när han i sin skrift, Ett gif akt med anledning af strindbergsåtalet, framträdde som aggressiv fritänkare.
På nytt rymde han fältet och slog sig 1885–1886 ner i Blekinge, först i Karlshamn och sedan i Sölvesborg där han blev medarbetare i Sölvesborgsposten. Redan första anställningsdagen på nyåret 1886 kåserade han om det gamla året. Sedan både oroades och roades läsarna av hans djärva skriverier.
Hans visor framfördes vid en soaré i staden. Han skrev en följetong för tidningen med rubriken Jaktlöjtnanten men författaren var något jäktad och publiceringen fördröjdes. Tidningen nödgades införa en notis med förklaringen ”att jaktlöjtnanten kommer att börja sin seglats så snart löjtnanten blifvit färdig att hissa sin blodröda vimpel och tillsätta alla segel på sin skuta”
Falsk insamling
Författarens tidsbrist kan ha berott på att han som bisyssla meddelade språklektioner. I en annons skriver han att han gav lektioner i engelska språket i sin bostad på Norregatan 141 i Sölvesborg om tillräckligt antal elever anmälde sig. Limborg försökte också att tillsammans med Sven Svensson Severin utge veckotidningen Friseglaren, radikalt organ för södra Sverige. I december utkom ett provnummer men sedan gick det som det brukade gå i de Limborgska projekten; det blev ingen fortsättning.
I februari 1887 återvände Ossian Limborg till Stockholm där han bosatte sig på Dalagatan 32 i Adolf Fredriks församling.
Kontakten med Blekinge hade inte upphört. Han utgav 1889 Carlskrona adresskalender. Vid årsskiftet 1889– 1890 började marken brännas under hans fötter. Han smet från Stockholm sedan han på lögnaktiga grunder samlat in pengar till en arktisk expedition i berömmelsens kölvatten efter Nordenskiölds Vegaexpedition. Efter fortsatta äventyr både i Sverige och utomlands avled Ossian Limborg i Förde i Norge den 24 mars 1908.
Bara sången kvar…
Limborg var som synes hela tiden aktiv i sitt journalistiska och litterära skapande. Hans uppslag och idéer var en brasa som tycktes omöjlig att släcka. Mycket blev påbörjat men sällan avslutat. Han jäktade från projekt till projekt.
Säkert ville han skaffa sig en framskjuten position som författare. Men hans benägenhet att chocka sina läsare räckte inte. Trappan var stängd för honom upp till den parnass varifrån den tidens storheter som August Strindberg, Emile Zola, Victor Hugo och andra radikala författare gick till storms mot avigsidorna i samhället.
Som fri litteratör och tidningsman under 1800-talets två sista decennier var han emellertid en god representant för en ganska stor yrkesgrupp som försörjde sig på sin vässade penna. Limborgs adelsmärken var frän samhällskritik och ohämmat bruk av en rik fantasi. Ändå blev det bara en enkel liten sång som bevarade hans namn åt eftervärlden:
Billy Bengtsson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!