Ett porträtt på Nils Sköldmark taget i Kitzbühel 1968. Foto från Björn Lindqvist, Edsbyn
Parallellslalom kommer från Edsbyn
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Edsbyn är välkänt för sitt bandylag därför att det blivit svenska mästare elva gånger mellan 1952 och 2018. Men även andra sporter har haft många utövare i Sveriges största by, såsom orientering och slalomåkning. En förgrundsfigur inom båda dessa sportgrenar var gymnastikläraren Nils Sköldmark

 

I dagarna har han blivit aktuell därför att det blivit allmänt känt genom ett inslag i SVT:s Sportnytt att Sköldmark grundade och uppfann disciplinen parallellslalom inom utförsåkningen, som i dag är grenar såväl i VM som OS. 

Men innan vi närmare berättar om detta finns det skäl att berätta om hur slalomåkningen började i Sverige och Edsbyn som är beläget i södra Hälsingland och ganska långt från fjällvärlden.

I början av 1930-talet vaknade intresset för slalom i vårt land. Legendaren Sigge Bergman (1905-2001) som under många år var ordförande i Svenska skidförbundet och ledamot av Sveriges olympiska kommitté reste 1934 till S:t Anton i Alperna för att studera hur slalom utövades och arrangerades. Det ledde till att Sveriges första slalombacke byggdes på Frösön i Östersund där de första svenska mästerskapen arrangerades 1936. Sedan var utvecklingen i gång. 

 

Slalom i Gårdtjärnsberget

Intresset för den nya skidsporten var stort i Hälsingland, som resulterade i att skidbackar anlades i Järvsö och Bollnäs ett par år senare. Järvsöbacken blev berömd vilket ledde till att svenska mästerskapen arrangerades där 1940. I Edsbyn ville man inte vara sämre än i Järvsö och Bollnäs. Några entusiaster, bland dem den unge ”Nisse” Sköldmark, började åka slalom utför en brant på Gårdtjärnsberget strax söder om samhället. Sigge Bergman övertalades att besöka Edsbyn för att undersöka möjligheterna för slalom i Gårdtjärnsberget. Bergman konstaterade att backen var brant men i kortaste laget. Han föreslog att skogen ovanför branten skulle avverkas för att ge utrymme åt en större anläggning.

År 1939 gick entusiasterna till verket med största allvar. Föreningen Gårdtjärnsberget bildades för att genomföra projektet. Bonden som ägde skogsskiftet på berget sålde en del av detta till föreningen. Skogen avverkades och entusiasterna röjde för att skapa en slalomanläggning. 

De arbetade manuellt med spadar, spett och korpar för att få undan sten och stubbar. När den manuella kraften inte räckte tog man hjälp av primitiva kranar, anspända dragare och dynamit. I början av 1940-talet anordnades det tävlingar i Gårdtjärnsberget, som snart hade den dåvarande svenska eliten i startlistorna. Det var kändisar som May Nilsson, Hasse Hansson och Stig Sollander. De lockades av den branta backen. Edsby-backen har därefter undergått förbättringar ända fram till våra dagar. Nu har den fem nedfarter och en fallhöjd på 135 meter. Här finns två släpliftar och ett rullband i barnbacken. På senare år har FIS-tävlingar arrangerats med elitåkare.

 

Intresset sjönk

I slutet av 1940-talet började intresset att sjunka bland ungdomarna i Edsbyn för att åka slalom. Det bekymrade entusiasten Nils Sköldmark. Han fundera över ett sätt att få ytterligare ett spänningsmoment i sporten. I den inbjudan till distriktsmästerskap i utförsåkning som Edsbyns Idrottsförening sände till hälsingeklubbarna 1948 finns följande meddelade:

… Samtidigt vill vi pröva något nytt i slalomporten och har därför beslutat inbjuda till en extratävling, som vi benämna Parallellslalom. Till denna tävling, som kommer att gå för två man samtidigt på var sin bana, blir de 10 främsta i seniorernas DM automatiskt kvalificerade.

Vi hoppas att med denna nyhet kunna skapa något, som skall bidraga till en popularisering av slalomsporten och ge ett spännande tävlingsmoment, som publiken gärna vill söka sig till.

Tävlingen omfattar två åk per deltagare och härvid får den som åkt första åket på bana 1 åka det andra åket på bana 2 och tvärt om.

Med förhoppning om en lyckad slalomsöndag i Edsbyn och skarpa strider om placeringarna häls vi Eder hjärtligt välkomna till ”Byn.

Nils Sköldmark”

 

Edsby-parallellen

Den första segraren i parallellslalom vid DM i Hälsingland 1948 hette Bertil Eriksson som i finalen besegrade Henry ”Heja” Hermansson. Vid ”Edsbyslalom” i slutet av mars 1948, som hade deltagare från den svenska eliten, stod parallellslalom på programmet. Segrare blev Hans Hansson från Åre.  Han var den förste på elitnivå som vann en sådan tävling. Åren efter 1948 fortsatte Edsbyns IF att arrangera slalom med parallella banor. I dag anordnas Edsby-parallellen varje år i en nationell tävling för ungdomar upp till 16 år.

Sedan 1948 har tävlingsformen även gjort sitt segertåg i den alpina världen. Både som lagtävling på VM och individuell VC-disciplin.

Nils Sköldmark hann uppleva glädjen att se hur hans finurliga idé utvecklades internationellt. Han hade en god hälsa även på äldre dagar och åkte ofta till Kitzbühel i Alperna, som var en underbar plats för honom. Han besökte platsen 36 gånger. Sista gången 1908. Han var då 89 år, men trots den aktningsvärda åldern tvekade han inte att på skidor susa utför branterna.

Nils Sköldmark gick ur tiden 2013 i en ålder av 93 år.

 

Bror Richard Svärd

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  drivs av Facebook
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
  Michael Funke
  Michael Funke
  2019-07-16T20:41:04+0000
  Vilsamt att läsa, väldigt avkopplande.
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7