Påsk – på skoj och blodigt allvar
Visst firar vi påsk, mer eller mindre och kanske på lite olika sätt. Men har vi alltid gjort det? Och var har vi fått allt ifrån? Jonas Engman, intendent på Nordiska museet, berättar om våra påsktraditioner.
Påsken är ju en av de allra viktigaste kristna högtiderna, och därför har den firats i den takt vi blev kristnade. Och kyrkans inflytande var mycket större tidigare än det är i dag, då vi anser oss vara sekulariserade. Men kyrkans inflytande på det ”folkliga” firandet var länge stort och det höll i sig bra mycket längre än vad vi kanske tror.
Man kan ju fråga sig vad som egentligen är folkligt?
– Firandet har varit folkligt länge, säger Jonas Engman, intendent på Nordiska museet i Stockholm.
– Det är ju svårt att veta hur man firade på, säg 1400-talet. Vi vet dock att påskkärringarna dyker upp någonstans i slutet av 1700-talet.
Fasta från askonsdagen
Påsken är ju lång. Man kan kanske säga att den börjar redan 40 dagar före påsk, med fastan. Fastan startar på askonsdagen, som i år var den 17 februari.
Dagen före heter fettisdag, och det är då vi ”ska” börja äta semlor. Förr handlade det om att ladda upp med fett inför den långa fasteperioden.
– Det var ju få som kunde unna sig festmat eller fasta genom att inte äta kött, säger Jonas Engman. De allra flesta var fattiga och man åt gröt … och gröt … och gröt … och så – ännu mera gröt! Långt fram i tiden handlade det om högreståndstraditioner.
Jonas berättar ockå att just fettisdagen var en dag då de allra fattigaste, alltså tiggarna, brukade vara utklädda och kunde bjuda på en del upptåg.
Men fettisdagen förknippas också med fest och festivaler. Kanske inte så mycket i Sverige som på andra platser i världen.
Mardi Gras, den stora karnevalen i New Orleans, är ett sådant exempel. Mardi Gras är för övrigt franska, där mardi är tisdag och gras fett.
Den stilla veckan
Egentligen börjar förberedelserna ännu tidigare, redan på söndagen före. Denna dag kallar vi i dag för fastlagssöndagen. De tre dagarna före askonsdagen kallas fastlagen. Fastlagssöndagen var den dag då Jesus och lärjungarna påbörjade vandringen mot Jerusalem.
Det var alltså inte alla som kunde kosta på sig att fira påsken med mat, dekorationer och festligheter. För de allra flesta var det en kyrklig högtid. Den sista veckan av fasta, den före påsken, kallas stilla veckan.
– Den är en påminnelse om Jesu lidande och förr skulle det verkligen vara stilla, berättar Jonas Engman. Man skulle inte tala högt och inte heller skämta.
Veckan avslutas med skärtorsdagen, i dag bara en halv arbetsdag för många. Det var på torsdagen Jesus samlade sin lärjungar och bröt bröd och drack vin – den allra sista måltiden tillsammans och den allra första nattvarden.
En lååång dag
Långfredagen var länge en tyst och stilla dag, inte bara i kyrkan, där färgen, en dag av få, är svart. Många minns säkert långfredagen som just lång. Inget var öppet och ingen arbetade. Alla skulle hålla sig tysta och lugna och ingen ”glättig” musik fick spelas på radion. Till och med barnen skulle hålla sig inne och inte leka.
– Ja, säger Jonas Engman. Här har vi ett exempel på att kyrkans traditioner höll i sig länge. Det var lokala stadgar som styrde detta, men i Stockholm fick till exempel inte biografer och restauranger hålla öppet på långfredagen förrän 1968.
I dag är det annorlunda, även om många antagligen fortfarande har långfredagen som en vilodag, av olika slag.
Hur som helst betyder påsken olika för oss alla, men för de flesta lite extra ledigt – och vanliga år tillfälle att umgås …
AnnCi Larson
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!