Ensamhet och utanförskap har drabbat de äldre under coronapandemin. Men runt om i Sverige pågår nu en febril aktivitet för att bryta pensionärernas isolering. Pensionärsföreningar gör stora insatser för att hitta nya och säkra sätt att umgås.
– Pandemin fick oss att tänka om och tänka nytt, säger Renate Olofsson, ordförande i en PRO-förening söder om Stockholm.
Det är hög stämning i Dalbottens park i Högdalen, söder om Stockholm, när Kvällsstunden kommer dit en onsdag i augusti. Som vanligt har medlemmar i den lokala PRO-föreningen träffats för att spela boule och umgås under trevliga former.
Solen lyser med sin frånvaro just den här dagen, men det är uppehåll och deltagarna är glada och uppåt i den sensommarsvala luften.
– Två onsdagar i rad har det regnat, så det är kul att vi kan spela igen nu, säger Lotta, en av de som kommit för att spela.
Lära oss tänka om och tänka nytt
Av de sex PRO-medlemmar som samlats i dag skiljer hon sig från de andra eftersom hon ännu inte är pensionär. Hennes make Crister är dock förtidspensionerad och Lotta gick med i PRO samtidigt som han blev medlem.
Tidigare har de mest deltagit i aktiviteterna under vinterhalvåret, men de tycker båda att det är jättebra att föreningen också anordnar sommaraktiviteter utomhus.
Det har spelats boule länge i Dalbottens park i Högdalen, men det är först i år som den lokala PRO-föreningen organiserar boulespel regelbundet. I år har det helt enkelt blivit viktigare att skapa aktiviteter som kan utföras utomhus, på tryggt avstånd.
– Vi pausade våra vanliga verksamheter direkt när pandemin slog till och sedan dess har vi helt enkelt fått lära oss att tänka om och tänka nytt. Boulespel är bara en av de aktiviteter som vi startat upp i år, säger Renate Olofsson, ordförande i PRO Bandhagen-Högdalen-Örby.
Vid boulebanan finns bord och bänkar där man kan slå sig ner medan man väntar på sin tur. Här serveras också kaffe när man spelat klart.
Ansvarig för bouleträffarna, och det medföljande fikat, är Helena Broberg. Hon är 63 år och gick i pension i förtid. Och hon stormtrivs som aktiv medlem i PRO.
– Det är jätteroligt, och just i de här tiderna är det ju särskilt viktigt med den sociala biten. Jag åker ju inte kommunalt just nu, och det blir ju så himla trist om man inte gör något om dagarna, säger hon.
Eva Pettersson, 77, håller med:
– PRO:s verksamhet är jätteviktig – och rolig! Man känner sig som en tonåring, skrattar hon.
Själv är hon normalt väldigt aktiv, och åker gärna in till Stockholms city för att gå på teater och konserter.
– Men nu ska ju vi äldre vara så himla försiktiga, man kan ju inte göra någonting av det där just nu. Det enda som står till buds här nu är biblioteket, så det är klart att PRO:s aktiviteter blir extra viktiga, menar hon.
Bor intill parken
– Det är ju jättebra att man kan vara ute och vara aktiv och träffa folk, inflikar Sonny Östberg, 73.
Han bor i en bostadsrätt alldeles intill parken, men boulespelet lockar även mer långväga gäster. Eric Qvarfordt, 75, bor i Uttran men kommer till Högdalen varje vecka för att delta.
– Jag har varit med i den lokala föreningen här tidigare, när jag bodde i Bandhagen, berättar han.
PRO Högdalen-Bandhagen-Örby grundades 1966. Fram till i år hette den Högdalen-Bandhagen, men eftersom upptagningsområdet omfattar stadsdelarna Högdalen, Bandhagen och Örby beslutade man att ändra namnet.
Medlemmar mellan 62 och 102 år
I dag har föreningen runt 320 medlemmar och alla som har någon form av pension är välkomna som medlemmar, liksom dem som är samboende eller gifta med medlemmar. Åldersspannet bland medlemmarna sträcker sig från 62 till 102 år. 48 procent av medlemmarna är födda på 1910-, 20- och 30-talen och 52 procent på 1940- och 50-talen.
Renate Olofsson är inte bara ordförande utan även studieorganisatör och i år har hon haft fullt upp med att hitta nya intressanta aktiviteter som kan utföras utomhus.
– I normala fall har vi ett mycket fylligt program, förklarar hon, men nu får vi ju hitta nya sätt att umgås. Förutom boule har vi också fotografering en gång i veckan och promenader två gånger i veckan. På tisdagarna går vi en ganska kort promenad, anpassad för dem som inte orkar gå så långt, och på torsdagarna en lite längre. Men många går med på båda, vissa kanske följer med en kortare bit för att få möjlighet att träffas lite.
På torsdagarna gräddar man våfflor i gemensamhetslokalen. Då kommer besökarna bara in och betalar och sedan avnjuter man våfflorna utomhus.
Renate Olofsson planerar också att dra igång en bokklubb, som ska träffas utomhus några gånger under hösten.
När det sedan blir för kallt för att spela boule eller fika utomhus så kommer man troligen att utöka antalet promenader, säger hon.
Lockar även långväga gäster
Men för PRO handlar det inte bara om aktiviteter utan också om att finnas till hands för de ensamma och isolerade på olika sätt.
– Vi ringer helt enkelt upp de som vi vet är ensamma och pratar bort en stund. Ett samtal betyder så mycket, även om man bara pratar om ditt och datt, säger Renate Olofsson.
Genom att man håller kontakt med ensamma medlemmar bryter man inte bara isoleringen, utan kan också hålla koll på hur människor mår, fortsätter hon.
– Många längtar förstås efter att de vanliga månadsmötena och alla fester ska kunna dra igång. Därför är det extra viktigt att ha en positiv attityd och göra så mycket man kan för att sprida glädje och gott humör och göra det bästa av situationen, säger Renate Olofsson.
Bitte Assarmo
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!